Ta teden, 7. in 8. junija, bo na Bledu potekal tradicionalni Blejski vodni festival, na katerega vabimo tudi predstavnike medijev. Na dogodku bodo prisotni številni domači in tuji strokovnjaki s področja voda, predstavniki vladnih organizacij, gospodarstva, gostincev in umetnikov, ki bodo predstavili svoje vidike, ideje in inovacije, kako vodne vire dvigniti na kar najvišji nivo.

Namen dogodka Blejski vodni festival je nagrajevati in povezati različne organizacije, mednarodne strokovnjake, aktiviste, filmske ustvarjalce, gospodarstvo, politiko, šole in širšo javnost.

»Blejski vodni festival je dogodek, ki ga organizira neprofitna in nevladna organizacija s plemenitim namenom. Smo ekipa mladih zanesenjakov, ki si prizadeva združiti več segmentov – od stroke, politike, gospodarstva in širše javnosti – v skupno platformo, ki izpostavlja pomembne inovacije v svetu vodnih virov. Danes smo vodilna vodna platforma za inovacije v regiji. Voda je namreč vir življenja, zato jo je treba ustrezno spoštovati in negovati. Sporočila BVF so jasna in razumljiva sleherniku, filmski del dogodka z vrhunskimi dokumentarnimi deli pa eden najboljših načinov ozaveščanja javnosti o izzivih, ki svet čakajo ob neustrezni skrbi za vodo,« je povedal Mario Gajić, organizator in ustanovitelj neprofitne organizacije Bled Water Festival.

Degustacija slovenskih voda

Svečani otvoritvi dogodka bo sledila prav posebna degustacija, in sicer degustacija vode. Organizatorji bodo zagotovili preizkušanje vode iz desetih vplivnih in visoko ocenjenih slovenskih restavracij iz različnih regij v Sloveniji, ti bodo udeležencem tudi podrobneje predstavljeni, vključno z izvirom (in oddaljenostjo črpališča), temperaturo, fizikalnimi in kemijskimi parametri, ter širšo zgodbo glede njene oskrbe in obdelave ter pomenom za lokalno skupnost. Najboljši slovenski vodni vir bo tudi nagrajen, saj bo poleg degustacije potekalo tudi ocenjevanje – voda z največ prejetimi glasovi udeležencev bo razglašena za Najbolj okusno vodo leta 2018.

Obisk politične delegacije iz Indije

Odmevnost dogodka Blejski vodni festival je dosegla tudi od Slovenije zelo oddaljene predele sveta. Organizatorji so potrdili obisk okoli 25-članske indijske delegacije, med osrednjimi govorci dogodka pa bo tudi g. Ramraje Naik Nimbalkar, predsednik zakonodajnega sveta države Maharaštra (s 112 milijoni prebivalcev je druga največja v Indiji). Blejski vodni festival bo z Indijo podpisal tudi pogodbo o sodelovanju in do vode najbolj odgovornim podjetjem pomagal prodreti na ogromen indijski trg.

Mednarodna udeležba bo tudi sicer pestra, saj bodo prisotni številni politiki in gospodarstveniki iz držav regije Adriatik, predstavniki švicarske organizacije Water Hub in vodilni predstavniki organizacij GWP (Global Water Partnership) ter ICPDR (Mednarodna komisija za varstvo reke Donave) in drugi pomembni tuji strokovnjaki, gospodarstveniki in umetniki (Rade Šerbedžija, Boris Cavazza, Nikola Kojo, Marcel Štefančič jr. in drugi).

Dogodek se bo s svečano otvoritvijo začel v četrtek ob 14. uri v Festivalni dvorani na Bledu, otvoritvena govora pa bosta imela Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor, in g. Ramraje Naik Nimbalkar, predsednik zakonodajnega sveta indijske države Maharaštra.

Hkrati vas vabimo tudi na zaključek, ki bo naslednjega dne, 8. 6. 2018, s podelitvijo mednarodnih nagrad: Odgovorno do vode, v kategorijah korporativno, nacionalno in individualno. Na dogodku boste prisostvovali edinstveni podelitvi priznanj najbolj revolucionarnim ter inovativnim izdelkom, projektom, storitvam, ipd. s področja vode z vsega sveta.

www.bledwf.com