Vse od predstavitve družine ThinkPad X1 leta 2011 ta predstavlja brezkompromisne naprave družbe Lenovo. V letu 2019 so se inženirji osredotočili na izboljšave po meri zahtevnih uporabnikov. Prisluhnili so njihovim željam, novi prenosniki pa so ukrojeni po meri dinamičnih zaposlenih in sodobnih delovnih mest.

Lenovo danes predstavlja najnovejša člana družine ThinkPad X1: ThinkPad X1 Carbon sedme generacije in ThinkPad X1 Yoga četrte generacije. Ključni poudarki so naslednji:

 • ThinkPad X1 Carbon sedme generacije in X1 Yoga četrte generacije sta še tanjša in lažja
 • X1 Yoga četrte generacije premore ohišje, v celoti izdelano iz aluminija
 • Na voljo so novi zasloni, vključno z zaslonom polne visoke ločljivosti, svetilnostjo 400 cd/m2 in zaščito ThinkPad PrivacyGuard
 • Nov zvočniški sistem Dolby Atmos Speaker System s štirimi mikrofoni
 • Najnovejši Intel Core procesorji osme generacije
 • Možnost povezljivosti Cat16 LTE-A in izboljšan antenski del zagotavlja boljše brezžične povezave
 • Zaslonka ThinkShutter je na voljo za klasično in infrardečo kamero

“Naša strategija vključuje tudi poslušanje mnenj in želja uporabnikov ob razvoju novih izdelkov, kar je očitno v družini X1. Vrsto let so si uporabniki želeli prenosnika ThinkPad s povsem aluminijastim ohišjem, zato smo skrbno preučili materiale in izdelavne postopke, s katerimi jim lahko zagotovimo takšen izdelek, ki bo hkrati dosegal standarde kakovosti znamke ThinkPad,” je povedal vodja oddelka Lenovo Commercial Business Segment Christian Teismann.

Dodatno je Lenovo svoj nabor novih naprav razširil z novimi monitorji in dodatki za računalnike. Impresiven je novi 43,4-palčni monitor ThinkVision P44w, ki ponuja ultra širok brezrobi zaslon z možnostjo sočasnega prikaza dveh virov slike.

Oblika, ki prepriča

Nov oblikovalski jezik je vsekakor najopaznejši element obeh novih prenosnikov.

ThinkPad X1 Carbon sedme generacije je deležen povsem novega pokrova prenosnika, izdelanega iz ogljičnih vlaken. Prestižni prenosnik, ki poganja sistem Windows 10, že s svojim pragmatičnim imenom X1 Carbon, daje vedeti, kakšne materiale uporablja. Številni uporabniki so namignili, da bi veljalo izjemno trpežen material dodatno poudariti, podobno kot je to v avtomobilski industriji in motošportu. Premijski X1 Carbon, opremljen z zaslonom 4K Dolby Vision™, bo tako premogel pokrov zaslona, kjer bodo ogljična vlakna še dodatno poudarjena, saj gre namreč za najlažji poslovni 14-palčni prenosnik na svetu (1).

ThinkPad X1 Yoga z letnico 2019 pa je dobila povsem novo ohišje, izdelano v celoti iz aluminija in v čudoviti kovinsko sivi barvi.

Aluminijasta ohišja prenosnikov niso novost, so pa zahteve glede trpežnosti in zanesljivosti prenosnikov ThinkPad tako stroge, da jih večina ohišij prenosnikov tega razreda ne bi prestala. Aluminij sicer lahko doseže trdnost ogljičnih vlaken, a zato potrebuje dodatke, ki ga naredijo težjega. Inženirji in oblikovalci so zato morali rešiti izziv, kako narediti trpežen in lahek prenosnik. To jim je uspelo, rezultat pa je še tanjši, lažji in manjši prenosnik ThinkPad X1 Yoga nove generacije, ki ohranja kakovost izdelave in trpežnost, ki jo uporabniki pričakujejo od prenosnikov ThinkPad.

“Pri pripravi prenosnika ThinkPad X1 Yoga z letnico 2019 smo se znašli pred praznim listom papirja, saj smo ga razvili od začetka,” je povedal podpredsednik oddelka Commercial Product Portfolio Jerry Paradise in dodal: “Izziv zagotoviti povsem nov ThinkPad iz aluminija in ob tem doseči zanesljivost, kakovost in uporabnost, ki so jih dosegali predhodniki, je bil velik zalogaj za naše inženirje in oblikovalce. Končni rezultat pa bo razveselil uporabnike, saj prinaša vrhunsko uporabniško izkušnjo.”

Tehnologije Dolby za najboljšo zvočno in vizualno izkušnjo

V sodelovanju s podjetjem Dolby je Lenovo v prenosnike iz družine X1 vgradil najboljše tehnologije na področjih zvoka in slike. Poleg Dolby Vision™, ki skrbi za odlično vizualno izkušnjo in izjemno kakovost prikazane slike, nova X1 Carbon in X1 Yoga premoreta še zvočni sistem Dolby Atmos™ Speaker System. Ta ustvarja pristno zvočno izkušnjo s pomočjo namensko oblikovanih štirih zvočnikov, ki so dodatno optimizirani za delovanje v teh prenosnikih, odlična zvočna izkušnja pa je uporabnikom dosegljiva tudi ob uporabi slušalk. Prenosnik predvaja bogat, globo in natančen, skratka osupljiv zvok, ki napolni prostor okoli uporabnika in mu da občutek, da je sredi akcije.

Kombinacija zaslonske tehnologije Dolby Vision™ in zvočnikov Dolby Atmos™ Speaker System ThinkPad X1 spremeni v pravi večpredstavnostni prenosnik.

Varnost mora biti v mislih vseh uporabnikov

Vdori in zlorabe podatkov so postali stalnica. V letu 2018 je bilo ukradenih več kot 1,4 milijarde gesel, večina se jih je prodala v omrežju DarkNet. Do leta 2021 naj bi stroški kibernetskega kriminala znašali že 6 bilijonov ameriških dolarjev (3). To je toliko, kolikor znaša BDP Japonske oziroma skupen BDP Anglije in Francije. Vedno več je odmevnih zlorab, med katerimi so žrtve tudi največja podjetja iz lestvice Fortune 500, ki se tako soočajo z omadeževanim ugledom, nižjo prodajo in v številnih primerih tudi krčenjem števila zaposlenih. Varnost mora zato biti prva misel ob nakupu novega računalnika.

Lenovo je pred kratkim predstavil svoje varnostne rešitve ThinkShield, ki ščitijo tako naprave, identiteto, podatke in spletno povezljivost. Vsi prenosniki ThinkPad imajo te varnostne funkcionalnosti že vgrajene, inženirji pa se hipno odzovejo na kritične varnostne izzive.

Oba prenosnika ThinkPad X1 sta opremljena z novim zaslonom polne visoke ločljivosti s svetilnostjo 400 cd/m2 in zaščito ThinkPad PrivacyGuard, ki ščiti na zaslonu prikazano vsebino pred nepovabljenimi pogledi. ThinkPad Privacy Alert je namreč edinstvena programska funkcija, ki uporabnika opozori, če kdo drug za njegovim hrbtom gleda v njegova zaslon in samodejno vklopi zaščito PrivacyGuard. Zaslonka ThinkShutter je sedaj na voljo tako za klasično kot infra-rdečo kamero, inženirji pa so izboljšali še varnost in hitrost delovanja bralnika prstnih odtisov Match-on-Chip, ki po novem vključuje tudi podporo za tehnologijo Microsoft SecureBio.

X1 Carbon

ThinkPad X1 se je rodil 17. maja 2011. Opremljen je bil s 13,3-palčnim zaslonom in je tehtal 1,68 kg ter postavil nov mejnik na področju ultra prenosnih računalnikov. Z vsako novo generacijo je uvajal vrsto izboljšav. Le leto pozneje je bila na voljo prva generacija modela ThinkPad X1 Carbon, ki je bila izdelana ob 20. obletnici znamke Lenovo.

Piše se leto 2019, sedma generacija modela ThinkPad X1 Carbon pa je še dodatno izboljšala uporabniško izkušnjo:

 • Z debelino vsega 14,95 mm in težo 1,13 kg je znatno tanjši in lažji od izvirnika, hkrati pa je opremljen z večjim 14-palčnim zaslonom.
 • Zvočniški sistem Dolby Atmos™ Speaker System premore kar štiri zvočnike, ki ustvarijo zelo realističen in bogat zvok, prav tak, kot pritiče premijskemu prenosniku.
 • Štirje mikrofoni olajšajo sodelovanje in konferenčne klice, sistem pa podpira tudi rabo digitalnih pomočnikov, saj deluje na daljših razdaljah in podpira govorne ukaze v Windows 10 in digitalni pomočnici Cortana ter Amazon Alexa (2).
 • Vsem, ki so veliko na poti, bo všeč zmogljivost baterije, ki zagotavlja do 15 ur produktivnosti, prav tako kot vgrajena LTE-A Wireless WAN povezljivosti (CAT 16 LTE), ki v najnovejših mobilnih omrežjih lahko doseže tudi gigabitne hitrosti prenosa podatkov.
 • Prenosnik je na voljo z dvema zaslonoma, osupljivim 10-bitnim zaslonom 4K Dolby Vision™ svetilnosti 500 cd/m2 ali novim zaslonom polne visoke ločljivosti in svetilnosti 400 cd/m2.

X1 Yoga

Prva generacija prenosnika ThinkPad X1 Yoga je bila predstavljena na sejmu CES 2016. Tri leta pozneje si nova X1 Yoga deli več inovacij z modelom X1 Carbon kot kadarkoli prej. Četrta generacija večnamenskega prenosnika je tanjša in lažja, po zaslugi tanjših robov zaslona pa tudi manjša. Kot rečeno je ohišje v celoti izdelano iz aluminija.

Premijska tipkovnica, sodobni zasloni, zvočniški sistem, Dolby Atmos™ Speaker System, napredni mikrofoni, odlična baterija in globalna LTE-A povezljivost so na voljo tudi v modelu X1 Yoga. Ta v četrti generaciji ponuja še naslednje:

 • Težka manj kot 1,35 kg in debela 15,2 mm je X1 Yoga 11 % tanjša od predhodnice
 • Ožji robovi zaslona so zaslužni za kar 17 % manjšo velikost prenosnika
 • Ohišje je izdelano iz okrepljenega aluminija
 • X1 Yoga podpira tudi rabo priklopnih postaj, vključno s ThinkPad Mechanical Dock
 • Vgrajeno pero ThinkPad Pen Pro še olajša posamezne naloge

Ekosistem dodatkov

ThinkVision P44w

Če sodite med uporabnike, ki uporabljajo več računalniških monitorjev, poznate izzive, povezane z robovi zaslonov in upravljanjem več monitorjev ter kablov. Novi monitor ThinkVision P44w odpravlja te težave in frustracije. 43,4-palčni zaslon namreč postreže z ultra široko sliko ločljivosti 3840×2160 pik v razmerju 32 : 10, kar v praksi pomeni, da ponuja delovno površino dveh 24-palčnih monitorjev z razmerjem stranic 16 : 10. Vgrajena ima dva priključka USB-C, ki omogočata dva sočasna vira slike ali prenos podatkov, slike in zvoka, pa tudi hitro polnjenje naprav (polnilna moč znaša kar 90 W).

Monitor obvlada tudi naslednje:

 • Prikaz slike ob sliki (PBP) se vklopi s pritiskom na eno tipko, pri čemer prikaz dveh virov slike omogoča nov nivo večopravilnosti.
 • Programska oprema za upravljanje namizja omogoča konfiguracije z več monitorji in ustvarjanje zaslonskih polj.
 • Opremljen z dvema priključkoma USB 3.1 Type-C, dvema priključkoma HDMI 2.0 ter enim DisplayPort 1.4 monitor omogoča, da nanj priključite najrazličnejše naprave in vire slike.
 • Zaslon premore certifikat VESA Certified DisplayHDR™ 400 in ponuja do 450 cd/m2 svetilnosti ter prikazuje živobarvno in realistično sliko, barve so zelo natančne, kontrast pa odličen.

Različni dodatki so pogosto spregledani, a prav tako lahko nudijo vrsto koristi, ki še izboljšajo uporabniško izkušnjo in produktivnost, tako v pisarni kot zunaj nje:

 • Nova priklopna postaja ThinkPad ThunderboltTM 3 Dock Gen 2 hitro in enostavno ustvari urejeno okolje v pisarni ali doma. Podpira priklop do dveh zaslonov ultra visoke ločljivosti, preko številnih drugih vmesnikov pa lahko nanjo priklopimo tudi druge naprave, ki jih ta tudi polni. Preko povezave Thunderbolt 3 lahko polni tudi ThinkPad prenosnike s polnilno močjo do 65 W. Priklopna postaja podpira tudi mrežno povezljivost in funkcije, kot sta Wake-on-LAN in PXE Boot, s katerima IT-skrbniki poskrbijo za posodobitve in nadgradnje na daljavo in celo obnovijo sistem v celoti.
 • Slušalke Lenovo Pro Stereo USB Headset imajo vgrajen mikrofon s tehnologijo odprave hrupa, ki lahko vsak prostor spremeni v konferenčno sobo.
 • Če delate od doma ali pa si želite bolj zasebnega okolja, si lahko omislite tudi pametni zvočnik Lenovo VOIP 360 Camera speaker. Ta podpira odpravo hrupa iz okolice in odmevov, omogoča 360-stopinjski video in štiri načine prikaza vsebin, pri čemer med večuporabniškimi sestanki enostavno preklapljate s pritiskom na gumb. Zvočnik podpira storitve, kot so Skype, Jabber, Cisco Webex, Google Hangouts ter Tencent QQ. Lenovo skupaj s podjetjem Amazon že dela na certifikaciji rešitev Alexa in Chime.
 • Za zabavo ali telekonferenčno aktivnost na poti pa je primeren zvočnik Lenovo 700 Ultraportable Bluetooth Speaker. Najtanjši Bluetooth zvočnik na svetu je debel vsega 11 mm, kljub temu pa štiri zvočne membrane zagotavljajo jasen zvok do 8 ur. Opremljen s tehnologijo hitrega polnjenja (napolni se v dveh urah) in enostavnimi gumbi za upravljane na dotik, obvlada tako predvajanje glasbe kot opravljanje klicev. Ultra prenosni zvočnik premore vmesnik USB-C in je odporen proti vodnim pljuskom (IPX2).
 • Dva dodatka sta namenjena poslovnim uporabnikom, ki so veliko na poti. Lenovo Powered USB-C Hub bo razširil uporabnost novega USB-C priključka na novih prenosnikih in mu dodal več priključkov preko katerih lahko tudi polni druge naprave. Lično urejen kabel pa skrbi, da je ta naprava zelo praktična. Za prenašanje novih prenosnikov ThinkPad Lenovo priporoča uporabo nahrbtnika Lenovo Commuter Backpack, ki tehta manj kot 900 gramov in hkrati ponuja prostornino kar 25 litrov. Torej ima več kot dovolj prostora za prenosnike z zasloni velikosti do 15,6 palca, kable in druge dodatke. Prevleka prenosnika skrbi za odbijanje vode, nahrbtnik pa premore tudi varnosti žep, ki ščiti predmete visoke vrednosti. Na vrhu nahrbtnika se nahaja tudi pametna oznaka, ki se polni ob sončni svetlobi, v temi pa žari in tako zagotavlja dodaten varnostni element v nočnem času.