Pohod od Višnje Gore skozi Krko do Muljave vsako leto prvo soboto v marcu začne sezono planinskih pohodov. Ker pa se imenuje po našem prvem romanopiscu Josipu Jurčiču, ki za prozo predstavlja to, kar predstavlja Prešern za poezijo, je pohod tudi literarni. Pohodniki so tako lahko na letošnjem tradicionalnem 26. pohodu po Jurčičevi šolski pešpoti sodelovali tudi v nagradnem literarnem kvizu, pri reševanju pa so jim ob poti pomagale informacijske table z namigi ter številni Jurčičevi junaki iz njegovih črtic in povesti, ki vsako leto oživijo ravno na dan pohoda.

Pohodniki so uživali s soncem obsijano kulturno krajino, ki je bila Jurčiču navdih za svoja dela ter se ob tem naučili vseh 10 Jurčičevih bralnih zapovedi. Pod sloganom Beremo domače so organizatorji v ospredje pohoda postavili branje. Naši pesniki in pisatelji so skrbeli za ohranjanje slovenske besede, govorili o domačem človeku, zato je prav, da se v času globalizacije večkrat spomnimo na branje domačih literarnih del. Zato je Knjižnica Ivančna Gorica na stojnici predstavila knjige domačih avtorjev in knjige o naših krajih, ki jo strokovno imenujemo domoznanska literatura. Delili so zloženke in vabili k družinski bralni znački, ki so jo poimenovali Beremo domače. V Krjavljevi koči na Muljavi so pohodniki lahko tudi prisluhnili pripovedovalcem Jurčičevih del ob kamišibaju, namiznem gledališču.

Med pohodniki je bilo opaziti veliko “čebelc”, kar niti ni tako presenetljivo, saj letošnji pohod sovpada s pustno soboto, Višnja Gora, ki se lahko pohvali s 540-letnico mestnih pravic, pa je rojstni kraj najbolj marljive pasme čebele na svetu. Kranjska sivka po zaslugi barona Emila Rotschutza, ki je živel in se s čebelami ukvarjal v gradu Podsmreka pri Višnji Gori, že 150 let nabira med in cvetni prah po vseh svetovnih celinah. Predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč je pohodnike zato podučil, da je tudi na Jurčičevi domačiji čebelnjak in da so tudi čebelji pridelki zagotovo pripomogli k ustvarjalni moči Josipa Jurčiča.

Župan Ivančne Gorice Dušan Strnad se je zahvalil in pohvalil prizadevanja in pomoč pri organizaciji letošnjega pohoda, na katerem je sodelovalo 17 lokalnih društev in organizacij z več kot 200 prostovoljci, ki so od začetka do konca poti pohodnikom izkazovali pristno dolenjsko gostoljubje.

Oglejte si fotogalerijo pohoda