Hong Kong, 23. maj 2019 –  Družba Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je danes objavila odlične rezultate, ki jih je dosegla s strategijo inteligentne preobrazbe. Globalno podjetje je prvič preseglo 50 milijard ameriških dolarjev prihodkov na letni ravni in z 12,5-odstotno rastjo prihodkov postavilo nov rekord pri 51 milijardah dolarjev.

Veseli znatno povečanje dobičkonosnosti, saj je letni prihodek pred obdavčitvijo večji za štiri in pol krat (459 %) in znaša 856 milijonov USD, čisti dobiček pa 597 milijonov dolarjev, kar je 786 milijonov dolarjev več kot v prejšnjem letu, ko je podjetje zabeležilo izgubo.

K letnemu uspehu je veliko prispevalo izrazito močno četrto četrtletje, za katero so značilni izboljšanje prihodkov in dobička na vseh področjih. Prihodki so se v tem četrtletju medletno povečali za 10 % in dosegli 11,7 milijarde USD. Dohodek pred obdavčitvijo je znašal 180 milijonov USD, kar je skoraj štirikrat več kot leto prej (+ 389 %), čisti dobiček pa je 118 milijonov USD (+ 261 %).

Osnovni čisti dobiček na delnico za celotno leto je znašal 5,01 ameriških centov, v četrtem četrtletju pa je znašal 1,00 ameriških centov. Upravni odbor družbe Lenovo je za poslovno leto, ki se je končalo 31. marca 2019, objavil končno dividendo v višini 2,78 ameriških centov na delnico.

“Zanesljiva finančna uspešnost družbe Lenovo je rezultat stalnega izvajanja strategije inteligentne preobrazbe. V času velikih globalnih sprememb – gospodarskih, družbenih in okoljskih – se še naprej osredotočamo na to, kako se inteligentno preoblikujemo in omogočimo našim strankam po vsem svetu, da prav tako delajo kar se da uspešno. Ponosen sem na naše dobre rezultate in prepričan v to, da bomo v prihodnosti dosegli nove višave,”je povedal predsednik in generalni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

Pregled po poslovnih skupinah

Skupina Intelligent Devices (IDG) še naprej ostaja vodilna v industriji. Strategija pametnih naprav internet stvari je poskrbela, da so prihodki družbe Lenovo naraščali s skoraj dvomestno številko (+ 9,9 %), prihodki pred obdavčitvijo pa so se na letni ravni več kot podvojili (+ 109%) in dosegli 1.843 milijonov USD.

Skupina PC and Smart Devices (PCSD), ena od dveh poslovnih enot IDG, je dosegla rekordni letni prihodek v višini 38,5 milijarde USD, pri čemer je prihodek pred davki znašal 1,98 milijarde USD. Z k strankam usmerjenimi inovacijami je družba Lenovo vodilni proizvajalec računalnikov na svetu (po podatkih IDC) z rekordnim tržnim deležem v višini 23,4 % in ostaja najhitreje rastoči med petimi najboljšimi proizvajalci (+ 9,5 % na letni ravni). Stalno inoviranje in oblikovanje novih naprav ter prenova uporabniških izkušenj so poskrbeli za številne tehnološke dosežke v preteklem poslovnem letu, zlasti odmevna je bila nedavna napoved (najavljen je bil 13. maja) prvega računalnika z zložljivim zaslonom na svetu.

Druga poslovna enota IDG, Mobile Business Group (MBG), je izboljšala prihodke pred obdavčitvijo za 464 milijonov dolarjev na letni ravni in je bila dobičkonosna v drugi polovici leta na račun jasne osredotočenosti na izbrane trge, konkurenčen portfelj izdelkov in skrbi za nadzor stroškov.

Prednostne regije so doživele znatno rast, vključno z rekordnim tržnim deležem v Latinski Ameriki (17,6 %). V Severni Ameriki je rast prodaje za 59,2 odstotne točke presegla rast trga, na Kitajskem pa kar za 185,8 odstotne točke. V preostalem delu so prodajalci delali na učinkovitosti in dosegli rast ter dobiček.

Skupina Data Center Group (DCG) je dosegla najhitrejšo letno rast od pridobitve poslovanja s strežniki x86, kar 37 % ob rekordnih letnih prihodkih v višini 6,02 milijarde USD. K tej sta največ prispevali močna rast prodaje rešitev Hyperscale in Software Defined Infrastructure, ki sta dosegli letno rast prihodkov v višini 240 % oziroma 96 %.

Lenovo ostaja na prvem mestu na svetu med ponudniki strežnikov x86 in zadovoljstvu strank z IT-rešitvami glede na poročili organizacij ITIC in TBR (Technology Business Research) ter drugimi industrijskimi preizkusi. Lenovo je izdelal tudi največ superračunalnikov, ki so na seznamu TOP500.