Skupina Lenovo group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je objavila rezultate za poslovno leto 2019/20 in zadnje četrtletje, ki kaže na odličen položaj družbe v času globalne preobrazbe. Kljub številnim makroekonomskih in industrijskim izzivom je podjetje že drugo leto zapored ustvarilo prihodke, ki presegajo 50 milijard ameriških dolarjev (50,7 milijarde USD). Donosnost je ostala visoka, prihodki pred obdavčitvijo v višini 1,02 milijarde ameriških dolarjev pa so ob 19-odstotni rasti postavili nov rekord. Čisti dohodek iz poslovanja je znašal 665 milijonov USD, oziroma 12 % več kot v lanskem letu.

  • Celoletni prihodki so že drugo leto zapored presegli 50 milijard ameriških dolarjev.
  • Najvišji prihodki pred obdavčitvijo v zgodovini podjetja znašajo 1,02 milijarde dolarjev in so glede na leto prej zrasli za 19 %. Dobiček je znašal 665 milijonov dolarjev, 12 % več kot prejšnje leto, s čimer je družba poslovala bistveno bolje od povprečja v panogi.
  • Bilo je prelomno leto za programsko opremo in storitve, saj je to področje ustvarilo 3,5 milijarde prihodkov (43 % letna rast) in predstavljalo gonilo poslovne preobrazbe skupine.
  • Epidemija COVID-19 je sicer vplivala na poslovanje v četrtem poslovnem četrtletju, vendar so globalne proizvodne zmogljivosti ter operativna odličnost dobavne verige prinesli rezultate, ki presegajo pričakovanja trga.

Dobiček na delnico je znašal 5,58 ameriškega centa na letni ravni oziroma 0,36 ameriškega centa v četrtem četrtletju. Upravni odbor Lenova je za poslovno leto, ki se je končalo 31. marca 2020, določil končno dividendo v višini 2,77 ameriških centov na delnico.

“V enem najpomembnejših obdobij, polnem globalnih sprememb in preobrazb, kar smo jih kadarkoli videli, je Lenovo v preteklem letu bistveno preoblikoval svoje poslovanje. Od rekordne vrednosti prihodkov pred obdavčitvijo v višini 1,02 milijarde USD do doseganja skoraj rekordnih letnih prihodkov v višini 50,7 milijarde ameriških dolarjev – zares sem ponosen na uspešnost podjetja,” je dejal izvršni direktor in predsednik uprave Lenova Yang Yuanqing in dodal: “Prav tako sem zelo ponosen na to, kako se še naprej odzivamo na globalno pandemijo – kot podjetje in kot državljani. Čeprav se svet še spopada z negotovimi časi, sem prepričan, da bo Lenovo izkoristil svojo operativno odličnost in globalno prisotnost, še naprej izvajal inteligentno strategijo preoblikovanja poslovanja in v celoti izkoristil priložnosti, ki nam jih nudi nova normalnost.”

Globalni gospodarski dejavniki in napovedi

V zadnjih 12 mesecih se je panoga računalništva soočala s številnimi izzivi, vključno z geopolitičnimi negotovostmi, pomanjkanjem dobave komponent, vplivom tečajnih razlik in v četrtem četrtletju tudi z globalno pandemijo COVID-19. Kar zadeva koronavirus, je podjetje izkoristilo zmogljivosti več kot 30 svojih proizvodnih obratov ter zmogljivosti drugih proizvajalcev po svetu ter prilagodilo in uravnotežilo proizvodnjo svojih rešitev. Prav geografska uravnoteženost in prirojena prožnost in odpornost poslovanja sta predstavljali jedro operativne odličnosti, ki je hkrati zagotovila, da je podjetje še naprej proizvajalo izdelke in dobavljalo naročila kupcem tudi v četrtem četrtletju. Če pogledamo naprej, bo ta temeljna sposobnost skupaj z nenehnimi inovacijami še naprej gnala poslovanje, saj podjetje izkorišča dolgoročne priložnosti za rast, ki jih ustvarja »nova normalnost«, torej delo in učenje od doma. Ta trend ne vodi le k rasti prodaje osebnih računalnikov in pametnih naprav, ampak se kaže tudi v rasti podpornih rešitev in storitev v podatkovnih centrih ter infrastrukturi, ki skrbi za dvig zmogljivosti omrežij in digitalne porabe.

Pregled po poslovnih področjih

Lenovova skupina inteligentnih naprav (IDG) še naprej skrbi za odlične poslovne rezultate podjetja. Skupina PC in Smart Devices Group (PCSD), ena od dveh poslovnih enot IDG, je dosegla letne prihodke v višini skoraj 40 milijard ameriških dolarjev (rast v višini 3,6 %), dobiček pred obdavčitvijo v višini 2,3 milijarde dolarjev (+18 %) in najboljšo maržo v panogi – 5,9 %, kar je 0,7 odstotne točke več kot v letu prej. Lenovo je v celotnem koledarskem letu ostal na prvem mestu s 24,5 % globalnim tržnim deležem, ki ga je v tem obdobju še povečal za več kot eno odstotno točko. Močno in trajnostno naravnano rast poganja dosledna strategija, ki se osredotoča na vlaganje v segmente visoke rasti, pri čemer izstopajo igričarski računalniki, delovne postaje, računalniški monitorji, tanki in lahki prenosniki ter Chromebooki. Vse omenjene kategorije naprav so rasle z dvomestnimi številkami glede na povprečje panoge.

Druga poslovna enota IDG, Mobile Business Group (MBG), je bila na poti k rekordnim rezultatom, a je morala v četrtem četrtletju zaradi epidemije COVID-19 zapreti svojo primarno tovarno pametnih telefonov v mestu Wuhan. Skupni prihodki MBG so se zato zmanjšali, izguba pred obdavčitvijo pa je znašala 43 milijonov ameriških dolarjev, na letni ravni pa je skupina vendarle ustvarila 96 milijonov USD dobička. Skupina se bo še naprej osredotočala na inovacije, saj je podjetje znova vstopilo v segment premijskih mobilnih naprav z ikonskim zložljivim pametnim telefonom Motorola razr.

Skupina za podatkovne centre (DCG) je v medletni primerjavi zabeležila 8,7 % upad, predvsem na račun manjšega povpraševanja po hiperskalabilnih rešitvah in velikem upadu cen komponent. Prodaja strežnikov je na letni ravni sicer zrasla za 5,3 %. K dobremu rezultatu je pripomogla tudi dvomestna rast prihodkov na področjih programsko opredeljene infrastrukture (SDI), rešitev za hrambo podatkov, programske opreme in storitev. Zlasti prihodki od hrambe podatkov so na letni ravni zrasli za več kot polovico. Podjetje je še povečalo vodilno vlogo na področju visokozmogljivega računalništva, saj kar 173 izmed 500 najbolj zmogljivih računalniških sistemov na svetu nosi oznako Lenovo.

Tudi storitve s področja poslovne preobrazbe so napredovale. Prihodki na področju pametnih rešitev interneta stvari so se skoraj početverili (+296 %), odlično so se prodajale rešitve s področja obogatene in virtualne resničnosti, pametnih pisarn in interneta stvari. Rast področja pametne infrastrukture je dosegla 37 % na letni ravni, prihodke pa so ustvarjale tudi storitve virtualizacije omrežnih funkcij (NFV). Pametne rešitve za vertikale so prav tako več kot podvojile prihodke (+133 %) predvsem na račun močne rasti oddelka Data Intelligence Business Group, rešitev ter storitev s področja pametnega zdravstva in izobraževanja. Programska oprema in storitve so dosegle velik preboj in zabeležile rekordne prihodke* v višini 3,5 milijarde ameriških dolarjev, kar je 43,2 % več kot v enakem obdobju lani in so postale pospeševalec preobrazbe celotne skupine.

Poudarki četrtega poslovnega četrtletja:

  • Prihodki skupine so v četrtem četrtletju znašali 10,6 milijarde USD, kar je 9,7 % manj kot v enakem lanskem obdobju. Prihodki pred obdavčitvijo so znašali 77 milijonov USD, čisti dohodki pa 43 milijonov USD.
  • Oddelek računalnikov in pametnih naprav je imel dobro četrtletje. Prihodki so se medletno znižali za 4,4 %, dohodek pred obdavčitvijo pa se je izboljšal za 15 % (525 milijonov ameriških dolarjev v primerjavi s 458 milijoni USD), kar je poskrbelo za vodilno dobičkonosnost v industriji. To je podjetje povečalo za eno odstotno točko na rekordno visoko vrednost 6,2 %.
  • Obseg prodaje računalnikov je za štiri odstotne točke presegel povprečno rast tržišča, kar je še povečalo vodstvo podjetja, ki je številka ena na svetovnem trgu. Prihodki od prodaje računalnikov so zrasli v vseh regijah sveta.
  • Skupina za mobilne rešitve (MBG) je poslovala slabše zaradi epidemije COVID-19, za posledicami katere je zaprla glavno globalno tovarno pametnih telefonov v mestu Wuhanu. Kljub temu je podjetje izkoristilo svojo globalno proizvodno prisotnost in v tem četrtletju še vedno izdelalo 6 milijonov telefonov.
  • Skupina za podatkovne centre je nadaljevala tradicijo dvomestne rasti (14 % na letni ravni). Težko so se prodajale hiperskalabilne rešitve, podjetju ni šel na roko niti padec cen komponent. Ostala področja so zabeležila 4-odstotno letno rast, pri čemer so bila gonila rasti in dobička področja programsko opredeljene infrastrukture (SDI), rešitev za hrambo podatkov, programske opreme in storitev.

* fakturirani prihodki