• Najvišji prihodki v četrtletju v zadnjih 4 letih (po Q3 FY14/15) – 14 milijard ameriških dolarjev, 8,5 % več kot leto prej – 6. zaporedno četrtletje z rastjo prihodkov
 • Dobiček pred obdavčitvijo je s 350 milijoni dolarjev dosegel nov rekord (133 % višji kot leto prej)
 • Lansko izgubo v višini 289 milijonov dolarjev je v istem četrtletju zamenjal dobiček v višini 233 milijonov dolarjev
 • Ključni mejniki:
  • Oddelek računalnikov in pametnih naprav je ustvaril rekordnih 10,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar predstavlja 11,6 % letno rast. Lenovo s tržnim deležem 24,6 %* ostaja vodilni svetovni proizvajalec računalnikov.
  • Oddelek mobilnih naprav je prvič po prevzemu družbe Motorola posloval globalno dobičkonosno, na trgu ZDA je podjetje doseglo rast, ki je za 40 odstotnih točk presegla rast trga, prihodki na Kitajskem pa so se glede na lansko leto početverili.
  • Oddelek za podatkovne centre beleži izjemno rast na področjih hiperskalabilnih rešitev in programsko opredeljene infrastrukture, Lenovo je še povečal svoje vodstvo na lestvici TOP500 proizvajalcev superračunalnikov.

Družba Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je danes objavila rezultate tretjega finančnega četrtletja, ki se je za podjetje končalo 31. decembra 2018. Lenovo je zabeležil najvišje prihodke zadnjih štirih let, kar je bilo 14 milijard dolarjev oziroma 8,5 % več kot v lanskem obdobju. Podjetje je doseglo tudi absolutni rekord po višini dobička pred obdavčitvijo – ustvarilo ga je kar 350 milijonov dolarjev (133 % več kot lani), pri čemer so vsi oddelki poslovali dobičkonosno.

Podjetje je v obravnavanem četrtletju ustvarilo 233 milijonov neto dobička, kar je bistveno bolje od lanske izgube 289 milijonov v enakem četrtletju. Dobiček na delnico je znašal 1,96 centa ameriškega dolarja.

“Ko smo se podali na našo pot inteligentne transformacije, smo si za cilj postavili obnovo in pospešitev poslovanja ob tem pa strankam in partnerjem nudili najboljše tehnologije na področju interneta stvari, infrastrukture in pametnih vertikalnih rešitev. Točno to smo tudi dosegli in več, okrepili smo svoj položaj v industriji kot najbolj temeljito tehnološko podjetje. Vesel sem, da se upiramo trenutnim trendom v industriji, smo močni, dosegamo poslovne rekorde in postajamo še močnejši,” je povedal izvršni predsednik in direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

Pregled poslovanja

Oddelek inteligentnih naprav (IDG) je dosegel rekordne prihodke in dobiček. V tretjem četrtletju je prihodke povečal za 6,2 % na 12,4 milijarde dolarjev.

 • V obravnavanem četrtletju je oddelek računalnikov in pametnih naprav (PCSD), ki sodi pod IDG, ustvaril 10,7 milijarde prihodkov ob 11,6-odstotni letni rasti. Prodaja računalnikov je zrasla za 16 % na letni ravni in tako rezultate trga presegla za več kot 17 odstotnih točk. Izboljšala se je tudi marža, in sicer za eno odstotno točko. Lenovo je ohranil položaj nesporno vodilnega proizvajalca računalnikov, saj njegov tržni delež znaša 24,6 %. Rast so poganjali predvsem segmenti delovnih postaj, tankih in lahkih naprav ter računalniških monitorjev, ki so povprečje panoge presegli za več kot 30 odstotnih točk, za 16 odstotnih točk so bili boljši igričarski računalniki, medtem ko so računalniki Chromebook povprečje na trgu presegli za kar 220 odstotnih točk.
 • Oddelek mobilnih rešitev (MBG) je prvič po nakupu podjetja Motorola oktobra 2014 na globalni ravni posloval dobičkonosno. Gre za pomemben mejnik, ki dokazuje pravilnost Lenovo strategije krčenja stroškov in manjšanja števila naprav ter osredotočanja na ključna tržišča. Prodaja je zelo porasla v ZDA, kjer je podjetje raslo kar 40 odstotnih točk hitreje od povprečja trga. Lenovo ohranja trdno drugo mesto tudi v regiji Latinske Amerike kljub nihanju tečajev valut in omejitvah z dobavo. Na Kitajskem pa je po zaslugi novih modelov blagovne znamke Lenovo podjetje kar početverilo prihodke in doseglo visok dobiček.

Oddelek rešitev za podatkovne centre (DCG) je zabeležil peto zaporedno dobičkonosno četrtletje (marža se je na letni ravni povečala za 3,6 odstotne točke) in ustvaril 1,6 milijarde dolarjev prihodkov. Oddelek DCG je rast prihodkov dosegel v vseh regijah, trimestno rast je dosegel v ZDA, dvomestno pa v azijsko-pacifiški regiji, Latinski Ameriki ter regiji EMEA. Skupno podjetje z družbo NetApp, ki že deluje na Kitajskem, bo še okrepilo ponudbo naprav in ustvarilo nove poslovne priložnosti. Hiperskalabilne rešitve so zopet pomembno prispevale k rasti prihodkov (trimestna rast), pa tudi rešitve s področja programsko opredeljene infrastrukture (SDI) so prihodke na letni ravni povečale za skoraj 70 %. Lenovo ni le ostal vodilni proizvajalec superračunalnikov na lestvici TOP500, temveč je svoje vodstvo še povečal.**
________________________________________
* IDC CY2018 Q4 Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker
** Top500 List of Supercomputers, 52nd edition, Nov. 2018 https://www.top500.org/lists/2018/11/ with 140 of the top 500 supercomputers, 56 systems ahead of the nearest competitor