Lenovo je na letni konferenci Transform 3.0, ki se po novem imenuje Accelerate, poslovnim partnerjem, strankam, podjetjem, novinarjem in tehnološkim navdušencem predstavil letošnje novosti, ki bodo podjetjem pomagale opremiti inteligentna delovna mesta in poslovati pametneje.

Od računalnikov preko obogatene resničnosti (AR), interneta stvari (IoT) do varnostnih rešitev – številne novosti, ki so zaznamovale letošnjo konferenco pričajo o tem, da Lenovo izpolnjuje svojo zavezo dobavljanja pametnejše tehnologije in inovacij v številnih kategorijah.

Uresničevanje poslovnega potenciala z očali AR/VR

Med poslovnimi novostmi z oznako pametnejši je vsekakor nova podznamka naprav ThinkReality™. Ta bo poslovnim strankam nudila novo strojno in programsko opremo s področja rabe obogatene resničnosti (AR), s katero bodo podjetja dosegla boljšo podporo, krajše čase popravil in vzdrževanja, odpravila napake pri delu, pohitrila kompleksne delovne procese, izboljšala kakovost izobraževanj in sodelovanja ter ustvarila prihranke.

Platforma ThinkReality uporabnikom omogoča interakcijo in sodelovanje s 3D in digitalnimi informacijami v realnem svetu, s čimer izboljša njihovo zaznavanje konteksta in učinkovitost. Platforma podpira različne naprave in storitve iz oblaka, zato jo podjetja enostavno umestijo v svoje poslovno okolje ter upravljajo z rešitvami AR in VR ne glede na operacijski sistem, oblačno storitev ali napravo.

Prva naprava v družini ThinkReality so očala ThinkReality A6. Gre za lahka očala, ki zaposlenim omogočajo ogled vsebin v obogateni resničnosti brez uporabe rok. Namenjena so poslovnim okoljem, ki želijo še dodatno izboljšati produktivnost zaposlenih. Očala tehtajo 380 gramov in nudijo 40-stopinjski pogled na vanje vgrajena zaslona, ki ju odlikuje polna visoka ločljivost (1080p). Očala ThinkReality A6 so tako ena najbolj zmogljivih očal v svojem razredu, saj jih poganja mobilna platforma Qualcomm® Snapdragon™ 845 Mobile XR Platform, na kateri teče operacijski sistem Android™. Vgrajena je tudi optična tehnologija Lumus® in namenski procesor za obdelavo pogleda Intel® Movidius™ Vision Processing Unit (VPU).

Drzne poteze in celovite rešitve

Lenovo je že dolgo znan po svojih inovativnih strojnih rešitvah na področju računalnikov. Poslovnim okoljem, ki želijo poslovati še pametneje, pa dodaja certificirane rešitve iz ekosistema ThinkIoT™. Naprave interneta stvari znajo tako zajemati najrazličnejše vire informacij in jih analizirati ter v nadaljevanju ponuditi možnosti izboljšav in optimizacije delovnih mest.

Nabor naprav ThinkIoT vključuje zmogljive robne strežnike, kakršni so ThinkCentre™ Tiny, povsem novi ThinkCentre Nano IoT ali EPC300 pa tudi vrsto različnih senzorjev in drugih naprav, vključno s pametnimi kamerami, osvetlitvijo, ki se odziva na gibanje v prostoru, blagajno s strojnim vidom in naprave za prepoznavanje obraza. Vse naprave znajo zaznati in samodejno ter hitro prenesti informacije, saj tako podpirajo inteligentne odločitve na lokalnem nivoju – npr. v razstavnem prostoru ali skladišču.

Lenovove rešitve dopolnjuje vrsta kompleksnih storitev, ki zagotavlja boljše sodelovanje in namestitev naprav ter izobraževanje uporabnikov na različnih področjih. Zdravniki si lahko s pomočjo AR-očal hitro ogledajo rentgenske posnetke, shranjene v oblaku, skladiščni delavec pa s pomočjo zmogljive kamere v drobcu sekunde prepozna, ali je na voziček položil pravo blago (na sliki), saj kamera v 200 milisekundah prepozna nalepko ali QR-oznako na embalaži. Vse to je mogoče po zaslugi ThinkIoT rešitve za avtomatizacijo skladišč.

Podobno vrednost ima v očeh trgovcev opreme za samodejne blagajne. Ta je za zdaj še prototip, ki ga Lenovo preizkuša na Kitajskem. Klasičnim trgovcem bo omogočil, da se bodo znebili dolgih vrst pred blagajnami in napačnih vnosov cen. Vgrajena kamera, senzorji in tehnologija računalniškega vida bodo v prihodnje omogočili sočasno skeniranje in tehtanje vseh izdelkov v košarici, vpeljana pa bo tudi povratna zanka do dobaviteljev. Lenovo bo v samodejno blagajno vključil tudi možnost plačil prek virtualiziranih denarnic.

Sodelovanje Lenova in Microsoft na področju interneta stvari

Na konferenci Accelerate je Lenovo prikazal tudi rešitve ThinkIoT, ki delujejo v navezi z oblačno platformo Azure, podatkovno bazo Azure SQL Database Edge in rešitvami za različne vertikale, kot sta trgovina in proizvodnja. Stranke, ki rešitve s področja interneta stvari, umetne inteligence in upravljanja podatkov, uvajajo s pomočjo Microsoft Azure, lahko izkoristijo tudi vrsto Lenovo rešitev, kakršne so prehod ECP300, pametna kamera IOT510C Smart Camera ter strežniki ThinkCentre Nano IoT in ThinkSystem SE350.

“Stranke si želijo povezati fizični svet z digitalnim in implementirati rešitve s področja interneta stvari in umetne inteligence. V sodelovanju s partnerji, ki nudijo infrastrukturo in storitve, skrbimo za poenostavitev interneta stvari,” je povedal direktor oddelka Azure Internet of Things v korporaciji Microsoft Sam George in dodal: “Naše novo partnerstvo z družbo Lenovo na področju interneta stvari povezuje platformo Microsoft Azure z rešitvami in storitvami Lenovo ThinkIoT ter strankam omogoča znatno pohitritev povračila njihovih naložb.”

Pametnejši računalniki postajajo vse manjši in tanjši

Lenovo je predstavil tudi svojo najnovejšo ponudbo inteligentnih računalnikov s sistemom Windows 10, vključno z modeli ThinkCentre Nano, ThinkBook™ in ThinkPad™ X1 Extreme Generation 2.

ThinkCentre Nano in Nano IoT

Zasnovan, da ponudi izjemne zmogljivosti v ultraprenosni velikosti ThinkCentre M90n predstavlja najbolj kompakten namizni računalnik na svetu. Novi modeli so le še tretjine velikosti slavnega ThinkCentre Tiny in porabijo do 30 odstotkov manj električne energije kot klasični namizni računalniki. Posledično so idealna izbira za podatkovne centre kot tudi okolja z omejenim prostorom.

Najmanjši računalnik na trgu pa je model ThinkCentre M90n-1 Nano, ki ga lahko namestimo dobesedno kamorkoli – na hrbtno stran računalniškega monitorja, pod pisalno mizo ali na polico, povsod pa omogoča resno delo. ThinkCentre Nano lahko napaja že združljiv priključek USB Type-C iz računalniškega monitorja ali razširitvene postaje, prav tako pa preko tega vmesnika nudi dodatne možnosti povezovanja drugih naprav.

Zasnovan z mislijo na energijsko učinkovitost je pasivno hlajen ThinkCentre M90n-1 Nano IoT namenjen za širok spekter uporabe v širokem delovnem območju (0-50 °C), poleg tega pa je tudi odporen na vibracije, zato je nadvse primeren za rabo v industrijskih okoljih. V vlogi varnostnega prehoda interneta stvari pa ThinkCentre Nano IoT ponuja varovanje in obdelavo podatkov drugih IoT-naprav v okolju podjetja, predvsem takih, ki potrebujejo odziv v realnem času. Nano IoT tako hipno obdela in deli informacije med povezanimi IoT napravami in senzorji ter je zasnovan za najzahtevnejša okolja. Na voljo ima tudi številne razširitve za morebitne starejše naprave, ki jih želi podjetje omrežiti.

ThinkBook 14s in 13s 

Lenovo uvaja tudi novo blagovno znamko poslovnih prenosnikov, namenjeno majhnim in srednje velikim podjetjem, poimenovano ThinkBook. Prva predstavnika nove družine ultra tankih prenosnikov sta namenjena poslovnim uporabnikom, ki si želijo bolj potrošniško oblikovanih naprav.

Sodobni zaposleni zahtevajo vitke prenosnike, ki jim omogočajo stik s podjetjem iz praktično katerekoli lokacije, in tehnologije, ki dvigajo njihovo produktivnost. ThinkBook prenosniki so oblikovani tudi po zahtevah mlajših, ki šele vstopajo v svet delovne sile in so hkrati tudi cenovno dostopnejši.

Ultra tanek ThinkBook S je na voljo s 13- in 14-palčnim zaslonom, ukrojen pa je po meri uporabnikov, ki ne prisegajo na kompromise glede varnosti, zanesljivosti in podpore, hkrati pa si želijo sodobne naprave in računalniške izkušnje, ki je podobna izkušnji mobilnih naprav. Lenovo ThinkBook 13s in 14s sta idealna izbira za vsako podjetje, saj poleg sodobne oblike prinašata tudi zmogljivosti. V ohišje iz aluminija so vgrajene komponente, ki jih najdemo tudi v drugih družinah računalnikov Think.

ThinkPad X1 Extreme Gen 2

Prenosnik ThinkPad X1 Extreme Gen 2 predstavlja nadgradnjo predhodnika, saj je opremljen z deveto generacijo procesorja Intel Core™ do modela i9 in grafično kartico NVIDIA® GeForce® GTX 1650 GPU s hladilno rešitvijo Max-Q. Hramba podatkov lahko shrani do 4 TB podatkov.

Zasnovan za najbolj zahtevne poslovne uporabnike ThinkPad X1 Extreme Gen 2 predstavlja idealen tanek in lahek prenosnik, ki podpira mobilni življenjski slog in zagotavlja izjemne računalniške zmogljivosti. Na voljo je s svetlim in na dotik občutljivim 15-palčnim OLED-zaslonom ločljivosti 4K s tehnologijo Dolby Vision® ter zvočniškim sistemom Dolby Atmos®. ThinkPad X1 Extreme Gen 2 tako predstavlja vrhunsko delovno postajo, ki se ne ustraši nobene obremenitve, niti obdelav grafike in videa, poganjanja aplikacij AR/VR ali druge zahtevne programske opreme.

Biti in ostati najboljši

Rešitve in storitve ThinkShield™ so namenjene zaščiti poslovanja tekom življenjskega cikla naprav – od razvoja do odpada. Nabor rešitev ThinkShield ščiti vse naprave Lenovo Think, podatkovne centre in druge rešitve.

ThinkShield prinaša celovit pristop k varnosti, ki se osredotoča na štiri ključne točke: podatke, identiteto, povezavo in napravo. Nabor rešitev ThinkShield je letos bogatejši za sedem novosti, npr. Lenovo Self Healing BIOS, ki zna računalnik samodejno pozdraviti oziroma zagnati z zadnjo preverjeno delujočo konfiguracijo v primeru okvare ali okužbe sistema BIOS s škodljivo kodo. Funkcija ThinkShield Secure Wipe pa uporabnikom omogoča popolno brisanje občutljivih podatkov na njihovih napravah brez potrebe po zunanjih orodjih ali odstranitvi pomnilniškega medija. Več podrobnosti najdete na tej povezavi.

Dodatne podrobnosti in novosti, predstavljene na konferenci Accelerate, najdete na povezavi: https://www.lenovo.com/us/en/accelerate.

Priporočene prodajne cene v regiji EMEA bodo znašale (brez davka):

  • ThinkPad X1 Extreme Gen 2 bo na voljo avgusta po ceni od 1499 evrov dalje.
  • ThinkBook 13s bo na voljo junija po ceni od 699 evrov dalje.
  • ThinkCentre M90n Nano bo na voljo avgusta po ceni od 799 evrov dalje.
  • ThinkCentre M90n Nano IoT bo na voljo avgusta po ceni od 649 evrov dalje.