ThinkBook druge generacije je poslovni prenosnik, ki ponuja zanesljivo delovanje.

Poslovni prenosniki ThinkPad so kralji poslovnega razreda, modeli IdeaPad, Legion in ostali pa vladajo med potrošniškimi in igričarskimi prenosniki. Kaj potemtakem je ThinkBook? V bistvu je poslovni prenosnik z lastnostmi potrošniškega. In prav zato je odličen kompromis.

Na preizkusu smo imeli model s 15,6-palčnim zaslonom polne visoke ločljivosti, ki je vsekakor med boljšimi na trgu in dokazuje, da na tako pomembni komponenti proizvajalec ni varčeval, saj zaslon z odlično matriko IPS prikazuje živobarvno sliko polne visoke ločljivosti, nadpovprečno natančen je tudi prikaz barv. Verjetno zato, ker bo po njem posegel tudi kakšen ljubiteljski grafični oblikovalec.

Ohišje iz kombinacije plastike in aluminija pusti dober vtis, zunanje mere prenosnika, ki so komaj kaj večje od samega zaslona, pa poskrbijo, da tehtnica pokaže 1,7 kg, kar ga uvršča nekako v povprečje poslovnih prenosnikov. Zaslona prenosnika ne morete odpreti z eno roko, saj so tečaji zaslona precej togi, kar je dober obet za njihovo dolgo življenjsko dobo. Robovi zaslona so tanki, na zgornjem pa najdemo vgrajeno spletno kamero z odlično rešitvijo glede zasebnosti – s preprosto drsno zaslonko poskrbimo za to, da nas za nami ne vohunijo hekerji, vlada ali … Google.

Pod zaslonom nas je pričakala tipkovnica polnih mer, ki omogoča udobno tipkanje, a vendarle ni na nivoju tipkovnice iz ThinkPadov – nekaj pač mora ostati rezervirano za premijske modele. Je pa tipkovnica pohvalno osvetljena in odporna proti politju. V desnem vogalu nad tipkovnico se nahaja še posrečen gumb za vklop, v katerega je vgrajen tudi bralnik prstnih odtisov, kar znatno pohitri prijavo v operacijski sistem. Tudi pri slednjem ni sledu o varčevanju, na voljo nam je različica Windows 10 Pro, kot se za poslovni prenosnik spodobi.

Zmogljivosti tigra

»Pod pokrovom« pa vse, kar bi od poslovnega Lenovo prenosnika pričakovali. Preizkušeni model je bil opremljen s štirijedrnim procesorjem Intel Core i5-1135G7, ki dosega frekvenco do 4,2 GHz in 16 GB pomnilnika, za piko na i pa je bil vgrajen še bliskovito hiter pogon SSD pasme PCIe, ki poskrbi za izjemno odzivnost prenosnika kot celote. Nad 512 GB zelo hitrega prostora za hrambo podatkov se ne moremo zmrdovati, kdor rabi več, naj naroči zmogljivejšega ali si omisli zunanji disk. Tako kot procesor, ki je iz Intelove serije s kodnim imenom Tiger Lake, podobno oznako nosi tudi grafična kartica Intel Iris Xe, ki sicer zmore, da z njo odigramo kakšno (spletno) igro, igričarji pa bodo bržkone raje pogledali proti družini prenosnikov Legion.

Podrobnosti, ki štejejo

In zdaj k stvarem, ki delajo razlike. Denimo najnovejša brezžična povezljivosti Wi-Fi 6, ki skrbi, da bomo vedno ujeli brezžični signal in delali brez prekinitev. Drsna ploščica je velika in občutljiva na večprstni dotik – je tudi natančna, deluje brez pripomb. Navduši tudi tehnologija hitrega polnjenja baterije – vsega pol ure potrebuje baterija, da pridobi 50 % zmogljivosti. Avtonomija pri pisarniškem delu je v našem primeru dosegala med 6 in 8 ur, kar je pohvalno. Še celo zvočnika, čeprav nista nič posebnega, svoje delo opravljata vdano in brez popačenja zvoka tudi pri polni glasnosti.