Lexmark, vodilno globalno podjetje na področju rešitev za upodabljanje, je napovedal, da bo do leta 2035 poslovanje podjetja popolnoma ogljično nevtralno. Od leta 2005 je Lexmark globalno znižal emisije za 62 % in je na poti, da bo do leta 2025 dosegel cilj 40-odstotnega zmanjšanja ravni emisij iz leta 2015. Zmanjšanja emisij so bila doslej dosežena z zmanjšanjem porabe energije in nove plastike, s ponovno uporabo izdelkov, globalnimi prizadevanji za recikliranje in inženiringom bolj trajnostnih izdelkov. Da bi dosegel cilj ogljične nevtralnosti do leta 2035, bo Lexmark še naprej vlagal v nove programe.

“Lexmark si že dolgo prizadeva zmanjšati vpliv na okolje,” je povedal Allen Waugerman, predsednik in izvršni direktor Lexmarka, in dodal: “Na svojem področju smo vodilni glede trajnosti in odločeni smo, da bomo do leta 2035 poslovali ogljično nevtralno. To je naša odgovornost do okolja in hkrati dobro za naše stranke, saj jim poleg zmanjšanja njihovih stroškov poslovanja pomagamo pri doseganju lastnih ciljev glede ogljične nevtralnosti z napravami z nizko porabo energije in dolgo življenjsko dobo.”

Potrošni material je eno od področij, na katerem je Lexmark najbolj zmanjšal svoj odtis. Lexmarkov program zbiranja kartuš ustanovljen leta 1991, je preprečil, da bi 100 milijonov kartuš, izdelanih v treh desetletjih delovanja, končalo na odlagališčih odpadkov. Iz reciklirane plastike (PCR) kartuš se izdelajo nove kartuše in komponente. Izmed Lexmarkove flote tiskalniških naprav kar 92 % modelov vsebuje reciklirano plastiko, več kot 80 % modelov vsebuje več kot 30 % reciklirane plastike.

 

 

K zmanjšanju emisij ogljika družbe Lexmark prispeva tudi zagotavljanje, da so naprave izdelane za dolgo življenjsko dobo in jih ni treba hitro zamenjati ali reciklirati. Naprave Lexmark, zasnovane za vzdržljivost, so izdelane tako, da je njihova življenjska doba nad povprečjem v industriji in znaša več kot sedem let. 96 % tiskalniških naprav izpolnjuje tudi zahteve certifikata ENERGY STAR®, kar pomeni, da izpolnjujejo visoke standarde energetske učinkovitosti. Ko naprave dosežejo svojo življenjsko dobo, želi Lexmark ponovno uporabiti čim več starega materiala. 39 % plastike v novih napravah Lexmark in 37 % plastike v novih kartušah je bilo predelanih iz starih naprav in kartuš, podjetje pa namerava ta deleža še povečati.

Za stranke, ki želijo zmanjšati porabo papirja, so vse naprave opremljene z rešitvijo Print Release, ki zaposlenim omogoča pošiljanje tiskalnih opravil od koder koli in njihov izpis po varni prijavi v napravi, kar pomeni, da uporabniki natisnejo le tisto, kar potrebujejo. Stranke lahko izkoristijo tudi partnerstvo z organizacijo PrintReleaf, merijo porabo papirja in sodelujejo pri pogozdovanju, da se zagotovi ustrezna zamenjava posekanih dreves.

“Kot podjetje smo že zelo napredovali,” je dejal John Gagel, direktor za področje trajnostnega razvoja v Lexmarku, in dodal: “Že več let si globalno prizadevamo za nenehno zmanjševanje ogljičnega odtisa, infrastruktura, ki jo imamo po vsem svetu, pa nam bo pomagala uresničiti zastavljen cilj ogljične nevtralnosti do leta 2035.”