Družba Lexmark te dni na konferenci RFID Journal LIVE! 2018 v Orlandu na Floridi predstavlja svojo novo družino barvnih laserskih tiskalnikov in večopravilnih naprav, ki podpirajo izdelavo RFID-oznak.

Kratica RFID označuje pojem radiofrekvenčne identifikacije oziroma tehnologije za prenos podatkov med bralnikom in elektronsko oznako v namen identifikacije. Oznaka je sestavljena iz integriranega vezja (čipa), ki hrani in procesira podatke, ter izvaja modulacijo in demodulacijo signalov. RFID-bralnik pa skrbi za identifikacijo predmetov oziroma bitij, na katere je oddajnik (RFID-oznaka) pritrjen. RFID identifikacijska tehnologija naj bi v prihodnje izpodrinila črtne kode, posebej, če se bo uveljavilo enostavno tiskanje RFID-oznak.

“Lexmarkova najava laserskih tiskalnikov RFID-oznak za proizvodna okolja je sprožila veliko zanimanje strank. Podjetja iščejo enostavne rešitve za tisk in programiranje nalepk ter oznak RFID in prav to jim omogočajo naši prilagojeni barvni laserski tiskalniki,” je povedal direktor oddelka industrijskih rešitev v podjetju Lexmark John Linton in dodal: “Dogodek RFID Journal LIVE je idealno okolje, kjer se lahko povežemo s strankami in jim pokažemo učinkovitost svojih rešitev, ki jim lahko pomagajo pri pohitritvi proizvodnih procesov.”

Decembra lani je Lexmark predstavil nova namenska tiskalnika RFID-oznak, modela Lexmark CS725R in CX725R, namenjena proizvodnim podjetjem. Rešitve uporabljajo kombinacijo Lexmarkovih elektronskih obrazcev, barvnih tiskalnikov in posebnih medijev za izdelavo oznak in nalepk RFID tipa. Rešitev tipa vse-v-enem je zelo robustna in zanesljiva, odpravlja tveganje neusklajenosti med oznakami RFID in nalepkami ter konsolidira upravljanje naprav za izdelavo oznak RFID.

Lexmark ima bogato zgodovino priprave rešitev s področja RFID, saj je prvi tiskalnik programabilnih oznak RFID na svetu, model Lexmark T640rn, predstavil že leta 2007. Nova tiskalnika sta seveda precej zmogljivejša, saj zmoreta v minuti natisniti in ustrezno kodirati do 50 listov nalepk RFID.