Nikon je ponudbo v višjem srednjem razredu brezzrcalne serije Z obogatil z novim hibridnim fotoaparatom polnega formata Z6III, ki iz modelov Z8 in Z9 tudi v kompaktni segment prinaša možnost snemanja videoposnetkov v kakovosti 6K/60P (RAW). Poleg najsodobnejšega slikovnega procesorja novinec prinaša še prvo delno zloženo tipalo CMOS polnega formata na svetu.

Delno zloženo slikovno tipalo polnega formata s 24,5 milijona slikovnih točk, okrog katerega je zgrajen kompaktni Z6III s težo 750g, poganja enak procesor EXPEED 7, kot poganja fizično občutno večja fotoaparata Z8 in Z9. Ta zmogljiva kombinacija opravlja bliskovite izračune za AF, visoke hitrosti osveževanja elektronskega iskala EFV in obenem zagotavlja izjemno svetlobno občutljivost. Povsem novo iskalo EVF fotografom omogoča dosledno kakovosten pogled skozi iskalo in s hitrostjo osveževanja 60 sličic/s to 4000-nitno elektronsko iskalo s 5.670k točkami zagotavlja brezhiben visokoločljivostni prikaz.

Nikon Z6III zmore fotografiranje s hitrostmi do 120 posnetkov/s (format DX; JPEG) ali do 60 posnetkov/s (format FX; JPEG). Ponaša se z v ohišje vgrajeno zmogljivo funkcijo zmanjševanja tresljajev in navezavo le-te na posamezno točko ostrenja in tako zagotavlja 8 polnih stopenj 5-osne stabilizacije slike z dodatno možnostjo funkcije E-VR v načinu videa. Upravljanje fotoaparata je omogočeno tudi prek visokoločljivostnega odmično-vrtljivega zaslona LCD na dotik z 2.100k točkami. Ima vgrajeni dve reži za spominske kartice; prva podpira kartice CFexpress (tipa B, združljivo tudi s formatom XQD), druga pa spominske kartice SD(XC)/UHS-II.

Videografi lahko izbirajo med ločljivostjo 6K in 5.4K neposredno iz fotoaparata ali pa ustvarjajo posnetke v ločljivosti 4K UHD/60P, nadvzorčene iz zajema 6K kar v fotoaparatu. Nikon Z6III omogoča tudi snemanje upočasnjenih videoposnetkov v načinu 240p. Poleg tega lahko tako fotografi, kot videografi izkoristijo prednosti Nikonovega pametnega zaznavanja motivov z zanesljivim AF sledenjem očem v načinu za ljudi ali živali ter fotografirajo pozno v noč, zahvaljujoč širokemu razponu občutljivosti ISO ter občutljivosti AF do svetlobnih pogojev, primerljivih z –10 EV. Izvorni obseg ISO od 100 do 64000 je razširljiv na razpon vrednosti od 50 do 204.800.

Fotoaparat ima zunanji vhod za mikrofon, ki ga je mogoče uporabiti kot linijski vhod za zvok profesionalne kakovosti. Z6III se lahko pohvali tudi z najsvetlejšim elektronskim iskalom v svojem razredu in je prvi brezzrcalni fotoaparat, ki ima elektronsko iskalo s širokim barvnim razponom DCI-P3, ki prikaže realistične barve brez barvnih odklonov. Tako nobene podrobnosti ne bodo ostale skrite v sencah.

Nikonovo novo dodatno vertikalnih baterijsko držalo MB-N14 je mogoče uporabiti kot držalo za navpično fotografiranje ali kot protiutež teleobjektivom, pa tudi za več energije za dolgotrajna celodnevna fotografiranja.

Nikon Z6III bo v prodaji od 25. junija po priporočeni ceni 2.999 EUR (ohišje) in v kit kompletih z objektivi Z 24-70 mm 1:4 S s ceno 3.629 EUR, Z 24-120 mm 1:4 S, 3.949 EUR in Z 24-200 mm 1:4-6.3 VR s priporočeno ceno 3.839 EUR.

nikon.si