V luči prilagajanja raznolikim potrebam svojih uporabnikov Nikon nadaljuje z nadgradnjo omenjenih fotoaparatov z novimi zmogljivostmi. Nikon tako razvija novo strojno programsko opremo za brezzrcalna fotoaparata s tipalom polnega formata in izmenljivimi objektivi Nikon Z 7 in Nikon Z 6.

Nov t. i. »firmware« prinaša povsem nove zmogljivosti, med katerimi so nov način samodejnega ostrenja Eye-Detection AF, zapis videa v surovem formatu RAW in podpora za spominske kartice tipa CFexpress*. Hkrati bodo izboljšane obstoječe zmogljivosti samodejnega ostrenja in merjenja svetlobe. Tudi v prihodnje Nikon ostaja zavezan spremljanju spreminjajočih se potreb svojih kreativnih uporabnikov, ki jim bo še naprej nudil in prilagajal fotografsko opremo Nikon naslednje generacije.

Izboljšave in nove zmogljivosti, ki jih prinaša nova strojna programska oprema

1. Nov način samodejnega ostrenja v načinu fotografiranja Eye-Detection AF – na voljo bo maja

Eye-Detection AF je način samodejnega ostrenja, popoln za portretno fotografiranje. Deloval bo tako pri ostrenju med fotografiranjem statičnih motivov v načinu AF-S (Single Servo AF), kot pri ostrenju med fotografiranjem dinamičnih motivov v načinu AF-C (Continuous Servo AF). Sistem bo omogočal zaznavanje večjega števila očes, kar bo uporabniku omogočalo več izbire ter boljšo izkušnjo pri fotografiranju večjega števila oseb.

2. Izboljšane AF/AE zmogljivosti – na voljo bo maja

Izboljšano bo samodejno ostrenje v kombinaciji z merjenjem svetlobe. Omogočeno bo samodejno prilagajanje parametrov fotografiranja na podlagi merjenja AE (Auto Exposure) že med samodejnim sledilnim ostrenjem AF-C in neprekinjenim zaporednim fotografiranjem z visoko hitrostjo v načinu »Extended«. Izboljšano bo dinamično ostrenje v slabših svetlobnih pogojih pri fotografiranju in videosnemanju.

3. Zapis videa v surovem formatu RAW – ni še znano, kdaj bo na voljo

Po novem bo zapis videa v načinih 4K/UHD in Full HD na voljo v surovem formatu RAW. Zmogljivost bo na voljo uporabnikom, ki pri videosnemanju uporabljajo združljiv dodatni zunanji snemalnik videozapisa, in bo videografom omogočila izkoriščanje videozapisa v 12-bit barvnem zapisu s karseda širokim tonskim in barvnim razponom za potrebe kasnejše postprodukcije.

4. Podpora spominskim karticam tipa CFexpress – ni še znano, kdaj bo na voljo

Prihaja podpora spominskim karticam novega standarda CFexpress, ki bodo uporabnikom nudile višje hitrosti prenosa podatkov in višjo stopnjo varnosti. Po nadgradnji bodo uporabniki lahko uporabljali tako obstoječe kartice tipa XQD**, kot nove tipa CFexpress. V prihodnje bo to s podobno nadgradnjo strojne programske opreme na voljo tudi uporabnikom fotoaparatov Nikon D5 (le pri modelu z XQD režama za spominske kartice!), Nikon D850 in Nikon D500.

www.nikon.si

* XQD je zaščitena blagovna znamka podjetja Sony Corporation

** CFexpress je zaščitena blagovna znamka združenja CFA (CompactFlash Association)