Nikon je na trg brezzrcalnih fotoaparatov polnega formata FX vstopil z dvema modeloma fotoaparatov Z6 in Z7, tremi novimi objektivi ter novim sistemom bajoneta Z z zelo velikim premerom. Novi bajonet omogoča več možnosti oblikovanja objektivov, vključno s predstavljenim najhitrejšim objektivom v zgodovini Nikona s svetlobno močjo f/0,95. Z novim adapterjem FTZ bodo z novim bajonetom združljivi tudi objektivi Nikkor z bajonetom F.

Nikon s serijo »Z« začenja novo poglavje, s katerim želi povečati priljubljenost brezzrcalnih fotoaparatov, ki fotografom ponujajo orodje za večjo ustvarjalnost. Tudi z razvojem sistema Z ohranja tradicijo kakovosti in hkrati sledi razvoju tehnologije obdelave slik.

Nikon Z7 in Z6 sta prva predstavnika serije »Z«

Nikon Z7 in Z6 sta prva modela nove »Z« generacije brezzrcalnih fotoaparatov z novim slikovnim tipalom CMOS polnega formata z osvetlitvijo od zadaj in vgrajeno funkcijo AF z zaznavanjem faze v goriščni ravnini.

Fotoaparat Z 7 ima 45,7 milijona efektivnih slikovnih točk ter podpira razpon standardnih občutljivosti ISO 64–25.600 (podprta sta tudi zmanjšanje na vrednost, enakovredno ISO 32, in razširitev na vrednost, enakovredno ISO 102.400).

Fotoaparat Z 6 ima 24,5 milijona efektivnih slikovnih točk ter podpira širok razpon standardnih občutljivosti ISO 100–51.200 (podprta sta tudi dodatno zmanjšanje na vrednost, enakovredno ISO 50, in razširitev na vrednost, enakovredno ISO 204.800).

Sistem hibridnega ostrenja AF z do 493 oziroma 273 točkami ostrenja

Fotoaparat Z 7 ima 493 točk ostrenja*, Z 6 pa 273, kar omogoča široko pokritost približno 90 % območja slike vodoravno in navpično. Ta sistem hibridnega AF-a uporablja tako pri fotografiranju kot tudi snemanju videoposnetkov algoritem, ki je optimiziran za tipalo formata FX, da med ostrenjem samodejno preklaplja med funkcijama AF z zaznavanjem faze v goriščni ravnini in AF z zaznavanjem kontrasta.

Serijo Z podpira nov slikovni procesor Expeed 6

Oba nova fotoaparat imata vgrajen novi slikovni procesor Expeed 6, ki omogoča hitre obdelave velikih količin podatkov in ostre rezultate pri uporabi objektivov Nikkor Z in F. Parametrom ostrenja Picture Control je bila dodana možnost ostrenja sredinskega dosega. Ta možnost skupaj z obstoječimi parametri ostrenja in jasnosti uporabnikom omogoča, da določene teksture na zaslonu izostrijo ali zmehčajo. To velja za fotografije in videoposnetke. Fotoaparati poleg tega ponujajo 20 možnosti funkcije Creative Picture Control, ki podpirajo ustvarjalno izražanje. Raven učinka je mogoče nastaviti od 0 do 100.

Novi procesor omogoča neprekinjeno fotografiranje s hitrostjo približno 9 posnetkov na sekundo (Z 7) in 12 posnetkov na sekundo (Z 6) ter intervalno fotografiranje, ki omogoča ustvarjanje intervalnih videoposnetkov 8K (Z 7).

Elektronsko iskalo omogoča jasen in naraven prikaz slike

Za elektronsko iskalo je uporabljen zaslon OLED s 3,69 milijona slikovnimi pikami. Omogoča približno 100-odstotno pokritost kadra, 0,8-kratno povečavo in vidni kot z diagonalo približno 37,0°. Uporablja Nikonovo tehnologijo optike in obdelave slik, pri tem pa zagotavlja jasen in prijeten prikaz, primerljiv z optičnimi iskali, z zmanjšanimi optičnimi napakami ter minimalnim naporom za oči tudi med daljšo uporabo. V elektronskem iskalu je mogoče prikazati tudi meni »i«, ki uporabnikom omogoča hiter pregled in prilagajanje različnih nastavitev fotografiranja, vključno z občutljivostjo ISO, načinom delovanja z območjem AF in funkcijo Picture Control.

Ergonomija in intuitivno upravljanje je prevzeto iz DSLR-jev

Z 7 in Z 6 sta podedovala izjemno upravljanje, ki ga je Nikon dovršil v dolgoletnem procesu razvoja fotoaparatov. Ohišji sta kompaktni, hkrati pa omogočata dober oprijem za sproščeno uporabo, gumbi, kot je na primer gumb za podizbiro, AF-ON, ISO ali kompenzacijo osvetlitve, so postavljeni na pričakovanih mestih za hitro in enostavno uporabo. Poleg tega je 8 centimetrski (3,2-palčni) nagibni zaslon na dotik z 2,1 milijona pik nameščen na zgornjem delu fotoaparata, kjer so lahko prikazane informacije o nastavitvah, tako kot pri prestižnih modelih digitalnih fotoaparatov SLR.

Od Nikonovih digitalnih fotoaparatov SLR je prevzet tudi operacijski sistem, na ravni profesionalnega modela D850 pa je tudi trpežnost ter zaščita proti prahu in morebitnemu vdoru vode.

Profesionalni videografi bodo znali ceniti 10-bitni N-log in beleženje časovnih kod

Fotoaparata Z 7 in Z 6 podpirata snemanje videoposnetkov 4K UHD (3840 × 2160)/30p polnega formata na podlagi formata FX ter videoposnetkov v polni ločljivosti HD (120p). Prikaz celotnega števila slikovnih točk omogoča tudi ostrejše videoposnetke 4K UHD. Pri snemanju videoposnetkov v kakovosti 4K UHD in polni ločljivosti HD so na voljo tudi aktivna osvetlitev D-Lighting, elektronsko zmanjšanje tresljajev in označitev območja izostritve.

Nikonov izvirni N-Log se lahko uporablja tudi z 10-bitnim izhodom HDMI. Fotoaparata uporabljata velik razpon barvne globine ter 1300-odstoten dinamični razpon v 12 korakih, kar omogoča bolj učinkovito barvno gradacijo. Časovne kode olajšujejo sinhronizacijo videa in zvoka, posnetih z različnimi napravami. Poleg tega je mogoče z nastavnim obročem, vdelanim v objektive NIKKOR Z, tiho in nemoteno prilagoditi nastavitve, kot sta zaslonka in kompenzacija osvetlitve.

Nikonov prvi sistem zmanjšanja tresljajev s 5,0-stopenjsko učinkovitostjo

V fotoaparata Z 7 in Z 6 je vdelana funkcija zmanjšanja tresljajev (VR). Enota VR omogoča kompenzacijo gibanja na petih oseh. Učinki zmanjšanja tresljajev so enakovredni povečanju časa zaklopa za približno 5,0 stopnje med fotoaparati z izmenljivimi objektivi. To funkcijo je mogoče učinkovito uporabiti tudi pri objektivih NIKKOR F, vključno s tistimi brez funkcije VR in z adapterjem bajoneta FTZ.

Nova funkcija označevanja ostrenja v slikah uporabniku omogoča, da potrdi pravilne nastavitve po fotografiranju s pomikom izostritve. Simulirana monokromatska slika s tehnologijo označevanja ostrenja posname, kako bo globinska ostrina prikazana, ko bodo vse slike v programski opremi za urejanje združene s funkcijo sestavljenega ostrenja.

Nov baterijski paket povečuje čas uporabe za 1,8-krat

Baterijski paket MB-N10, ki je trenutno v razvoju, bo vključeval dve polnilni Li-ionski bateriji EN-EL15b, kar bo učinkovito povečalo število posnetkov in/ali čas snemanja videoposnetkov za približno 1,8-krat. Tako kot fotoaparata Z7 in Z 6 bo vključeval zaščito proti prahu in kapljanju vode ter podpiral polnjenje prek povezave USB z električnim napajalnikom EH-7P.