Nikon je družini brezzrcalnih fotoaparatov Nikon Z namenil nov svetlobno močan fiksni portretni objektiv polnega formata NIKKOR Z 85mm f/1.8 S z visoko ostrino od roba do roba.

Objektiv je z najkrajšo razdaljo ostrenja zgolj 80 cm primeren predvsem za fotografiranje klasičnih doprsnih portretov, hkrati pa je izjemno vsestranski, saj se odlično obnese tudi pri posnetkih pokrajine, odrskih prizorov in različnih dogodkov. Objektiv je serije S in prinaša nove razsežnosti v optični zasnovi, antirefleksno nanokristalno prevleko ter hiter in neslišen večostritveni sistem. Ker je zasnovan za Nikonov široki bajonet Z, zajeto svetlobo lepše in enakomernejše razdeli po celotnem kadru. Zaradi neslišnega uravnavanja zaslonke in skoraj neslišnega samodejnega ostrenja ter skoraj povsem odpravljenega “dihanja” izostritve, je jasno, da so ga Nikonovi inženirji namenili tudi videografom.

Ostrina od roba do roba je izjemna – tudi pri fotografiranju z najbolj odprto zaslonko f/1.8. Mehko zamegljeno ozadje je videti naravno, notranji odboj objektiva pa je učinkovito preprečen tudi pri motivih z osvetlitvijo od zadaj. Ostrenje je hitro in z novo funkcijo samodejnega zaznavanja oči med ostrenjem s fotoaparatom Nikon Z se lahko osredotočite na oko osebe, ki je vaš motiv. Če snemate videoposnetke, lahko s 85-milimetrsko goriščnico svoj motiv izpostavite in posnamete videoposnetek z majhno globinsko ostrino.

Vsi premični deli ohišja objektiva so zatesnjeni proti vremenskim vplivom in so tako zaščiteni pred prahom in kapljicami vode. Fluorova prevleka aktivno odbija vodo, prah in umazanijo ter hkrati omogoča lažje čiščenje. Prilagodljiv nastavni obroč se lahko uporablja za ročno ostrenje (privzeto) ali pa za nastavitev zaslonke ali kompenzacijo osvetlitve.

Nikonov objektiv NIKKOR Z 85 mm f/1.8 S bo na prodaj od 5. septembra naprej po priporočeni prodajni ceni 899,00 EUR.