Poslovno-izobraževalni dogodek RoglIT 2020 je odprl sezono IKT-dogodkov v Sloveniji. Na konferenci so podjetja Skupine DBA, katere del sta skupaj s Skupino Actual I.T. in družbo Itelis od lanskega leta tudi družbi Unistar PRO in PRO.astec, strankam in partnerjem predstavila aktualne trende in nove tehnologije s področja IT. Na dogodku, ki ga je spremljal slogan Unistar PRO Goes International, so poleg predstavitve nove mednarodno usmerjene strategije, obravnavali tudi teme, kot so računalniški oblaki, IT-storitve ter varnost.

Glavni izvršni direktor skupine Actual I.T. Pavle Jazbec je uvodoma spomnil na prepletanje bogate zgodovine in kakovostnih ekip, iz katerih je s finančno podporo italijanske skupine DBA Group nastal največji sistemski integrator na slovenskih tleh.

»Vemo, kaj delamo. To je naša garancija strankam. Vedno se trudimo biti boljši,« je bil jedrnat Jazbec. Izvršni direktor DBA Group Raffaele De Bettin pa je dodal: »Gradimo uspešno kombinacijo tehnologij, sistemov in znanja. Naš cilj je graditi pametnejše infrastrukture, saj se zavedamo, da bodo vse bolj inteligentne rešitve oblikovale prihodnost.«

De Bettin je pojasnil, da skupina Actual I.T. ostaja IT-srce skupine DBA Group, ki je prvenstveno inženirsko in storitveno podjetje, a da bo poleg delovanja v Sloveniji vse bolj dejavna tudi na mednarodnih trgih.

Uvodni del konference RoglIT 2020 je zaznamovala gostja, podjetnica Tanja Skaza, ki je udeležencem pojasnila, kako se ustvarjajo in negujejo uspešna podjetja. V motivacijskem govoru je pojasnila, kakšen sta pravilna podjetniška miselnost in odnos – do posla, ljudi, sveta …

»Slovenci smo zelo inteligenten narod, a se bojimo to pokazati. Strah je naš skriti sovražnik, saj nas zavira na poti do uspeha,« je dejala Skaza in dodala: »Postaviti si morate resne izzive – ti so osnova za rast, srečo in zadovoljstvo ter nenazadnje izpopolnjenost – te nam pogosto najbolj primanjkuje v poslovnem življenju. Hkrati pa se večkrat zahvalite se za to, kar imate.«

V nadaljevanju je veliko pozornosti požela okrogla miza, kjer so sogovorniki razglabljali o učinkovitosti IT-investicij in zunanjem upravljanju IT-storitev. Podatkovni centri in računalništvo v oblaku so poskrbeli za pospešeno predajanje IT-okolij in storitev v zunanje izvajanje. Ta pristop uporabljajo tudi številna slovenska podjetja, ki so z nivojem zagotavljanja storitev večinoma zelo zadovoljna. Nenazadnje za zagotavljanje IT-storitev skrbijo specializirana IT-podjetja.

Vodja poslovnega razvoja v Luki Koper d.d. Boris Šušmak je pojasnil, da je omenjena družba kot ena prvih prešla na nov model zagotavljanja IT-storitev: »Informatiko smo v zunanje izvajanje predali že pred 18 leti, bili smo pionirji v Sloveniji, danes pa to delajo vsi. Oblačna okolja imajo ogromno prednosti, mi denimo uporabljamo zasebni oblak, a imamo hkrati vedno več storitev v javnih oblakih.«

Sogovorniki so izpostavili več izrazitih prednosti zunanjega izvajanja IT-storitev, kot so osredotočanje na lasten posel, lažje uvajanje novih storitev, enostavno pridobivanje novih ali dodatnih IT-virov, odsotnost zahteve po dragi naložbi v IT-okolje itd. Večina hvali tudi udobje in zanesljivost delovanja – okolja ponudnikov, ki gostijo IT-okolja strank, so odlično varovana in zasnovana, posledično pa tudi delujejo brez zapletov – tako kot to od njih stranke pričakujejo.

»Odločitev za predajo informatike v zunanje izvajanje je enostavna, saj večini podjetij poceni poslovanje – podjetje potrebuje manj ljudi, specialisti s področja IT so dragi. A kljub temu taka odločitev zahteva skrbno iskanje zanesljivega partnerja – takega, ki mu lahko zaupaš svoje okolje in podatke,« je dejal Davor Avsec iz podjetja Lidl d.o.o.

Zelo pogosta praksa pri selitvi oddelkov IT k zunanjim ponudnikom je tudi ta, da podjetje ohrani razvojno ekipo, skrb za postavitev in vzdrževanje IT-okolja pa prepusti specializiranemu ponudniku. »Bistvo je, da se ekipa podjetja ukvarja s poslovnimi procesi in iskanjem izboljšav v poslovanju. Če ji pri tem lahko pomaga zunanji partner, toliko bolje. Vsekakor velja pri izbiri partnerja za zunanje izvajanje izbrati podjetje, ki dobro pozna panogo stranke, s katero sodeluje. V tem primeru je vse lažje, saj so obema stranem znani standardi, način dela itd.,« je dodal Šušmak.