Lenovo™ ThinkPad X1 ostajajo brezkompromisni premijskih prenosniki, osredotočeni na vrhunsko uporabniško izkušnjo. Najnovejši modeli X1 Carbon 10th Gen, X1 Yoga 7th Gen in X1 Nano 2nd Gen še dodatno premikajo meje brezčasne oblike ThinkPad in odličnega inženirstva. Optimizirani so za hibridno delo in strokovnjake, ki iščejo višje ravni zmogljivosti, boljšo kamero in zvok za bolj poglobljeno sodelovanje ter bolj varen prenosnik, ki jih ščiti pred vsakodnevnimi zahtevami hibridnega dela.

Na novo zasnovana komunikacijska vrstica vsebuje vrhunsko kamero in 360-stopinjske prostorske mikrofone, ki še dopolnijo odlično sliko zaslona OLED in vrsto tehnologij Dolby, vključno z Dolby Voice® z najnovejšo rešitvijo za odpravljanje hrupa, za vzorno avdio-vizualno izkušnjo in sodelovanje. Novi ThinkPad X1, ki ga poganja najnovejša platforma Intel vPro® s procesorji Intel® Core™ 12. generacije in operacijski sistem Windows 11, ponuja robustno zaščito ThinkShield™, ki jo dopolnjuje nova tehnologija Computer Vision (CV). CV predstavlja velike izboljšave pri zaznavanju prisotnosti uporabnikov, saj ponuja pametnejšo zasebnost, enostavnejšo prijavo in boljše upravljanje energije.

Inovacije premore tudi drzni novi namizni računalnik ThinkCentre M90a Pro Gen 3 All-in-One (AIO), ki je prav tako opremljen z novimi funkcijami za sodelovanje in zasebnost. Tehnoloških novosti in posodobitev je bil deležen tudi posodobljeni računalnik TIO Flex, ki je že leta 2014 (1) oral ledino z zasnovo modularnega poslovnega namiznega računalnika. Lenovo na sejmu CES predstavlja tudi nove ThinkVision P series 27-palčne računalniške monitorje, ki prinašajo še več delovne površine in funkcij za dvig učinkovitosti in produktivnosti v pisarniškem ali domačem okolju. Zanje je na voljo tudi modularen dodatek ThinkVision Voice-over-IP (VOIP) Modular Stack, ki ga sestavljata kamera in zvočnik, zasnovana za brezšivno rešitev sodelovanja.

“Najverjetneje” najboljši poslovni prenosnik je postal še boljši

Prenosniki ThinkPad so ikona med računalniki, saj že 30 let (2) predstavljajo neusmiljena prizadevanja za popolnost.

ThinkPad X1 Carbon je dosegel mejnik, saj predstavljamo že 10. generacijo, ki še naprej ponuja vse, kar bi potreboval sodobni poslovnež; ThinkPad X1 Yoga 7. generacije s strojno obdelanim vrhunskim aluminijastim dizajnom je eleganten in zmogljiv prenosnik. Vsi modeli imajo vgrajene procesorje Intel Core P-serije 12. generacije, ki ponujajo pomemben preskok v zmogljivostih, vključno z našim vodilnim in še vedno najlažjim ThinkPadom doslej, manj kot kilogram težkim ThinkPad X1 Nano 2. generacije.

Ključna oblikovna značilnost novincev je nova komunikacijska vrstica, ki prinaša izboljšane možnosti spletne kamere polne visoke ločljivosti, zaslonko za zasebnost in 360-stopinjske prostorske mikrofone. Takšna zasnova je omogočila vgradnjo kamere z večjim senzorjem, kot ga običajno najdemo v prenosnih računalnikih. 1,4 µm senzor poveča kakovost slike, predvsem v slabih svetlobnih pogojih.

Nova tehnologija Computer Vision, ki je na voljo v izbranih modelih najnovejših ThinkPad X1, uporablja nevronsko procesno enoto (NPU), ki generira metapodatke iz integrirane kamere na podlagi znanega prepoznavanja in modeliranja s pomočjo algoritma, podprtega z umetno inteligenco (3). Ta tehnologija ponuja pametnejše zaznavanje prisotnosti ljudi, saj prepozna ljudi in njihovo namero, da uporabljajo osebni računalnik, v nasprotju z mimoidočim kolegom v pisarni ali mačko v domačem okolju, zato se bo prenosnik zbudil in odklenil le v primeru, ko prepozna uporabnika. Rešitev deluje celo, ko uporabnik nosi zaščitno masko čez obraz (4). Za varčevanje z energijo lahko Computer Vision tudi izklopi ali zatemni zaslon, ko uporabnik pogleda stran, kar izboljša energetsko učinkovitost in doda dodatno plast zasebnosti med delom na javnih mestih.

Dodatne izboljšave obravnavajo kritične potrebe hibridne delovne sile na področjih zmogljivosti, uporabniške izkušnje, povezljivosti in varnosti. To so ključne novosti:

 • Zmogljivosti:
  • Najnovejši procesorji Intel Core 12. generacije z Intel vPro, vključno z modeloma U15 in P28.
  • Windows 11 Pro je operacijski sistem nove generacije in prinaša novo uporabniško izkušnjo.
  • Hitrejši pomnilnik LPDDR5 in vmesnik PCIe Gen 4 za hrambo podatkov zmanjšujeta zakasnitve na sistemski ravni.
  • Nova zasnova tipkovnice pri modelih X1 Carbon in X1 Yoga izboljša hlajenje prenosnika (5).
 • Uporabniška izkušnja:
  • Živobarvni zasloni, vključno z novim zaslonom 2.8k OLED za X1 Carbon in 4K OLED za X1 Yoga ter tehnologija Eyesafe za zaščito pred škodljivo modro svetlobo.
  • Nova kamera s senzorjem 1.4µm polne visoke ločljivosti in tehnologijo Computer Vision.
  • Nabor Dolby večpredstavnostnih tehnologij, vključno z Dolby Atmos® zvočnim sistemom, Dolby Vision® zaslonskimi tehnologijami in Dolby Voice s tehnologijo odpravljanja hrupa s pomočjo umetne inteligence, ki je na voljo tudi v prenosniku X1 Nano.
 • Povezljivost in varnost:
  • Wi-Fi 6E (6) je zdaj na voljo za boljšo pasovno širino v prenatrpanih omrežjih in ko Wi-Fi ni na voljo, se lahko uporabniki odločijo za povezave Cat16 4G LTE ali 5G sub-6 WWAN (7).
  • ThinkShield Firmware Resiliency 2.0 dodatno izboljša varnost z razširitvijo zaščite, zaznavanja in možnosti obnovitve.
  • Computer Vision izboljša zaznavanje prisotnosti uporabnikov, poenostavi prijavo in izboljša zasebnost.
  • Prenosniki ThinkPad X1 podpirajo možnost iskanja lokacije prenosnika do 14 dni tudi, ko je ta izklopljen (8).

“Prenosniki ThinkPad X1 predstavljajo vrh našega oblikovanja in inženirskega znanja. Zagotavljanje nenehnih inovacij v zadnjih 30 letih, da bi razveselili naše zveste oboževalce, zahteva predanost in osredotočenost ter odlične partnerje, kot je Intel,” je povedal Jerry Paradise, podpredsednik oddelka računalnikov in pametnih naprav v družbi Lenovo, in dodal: “Zelo smo ponosni na svojo zavezanost, da v roke svojih strankam damo najnaprednejše in najzmogljivejše ultraprenosne računalnike.”

“Izjemno smo ponosni, da smo bili sestavni del rojstva ThinkPada in pomagali revolucionirati krajino osebnega računalništva. Lenovo ThinkPad X1 Nano, X1 Carbon in X1 Yoga, razviti skupaj z Intelom, izpolnjujejo zahteve Intel Evo™ prek Intelovih specifikacij strojne opreme in ključnih ciljev zagotavljanja izkušenj glede odzivnosti, takojšnjega prebujanja, avtonomije baterije, hitrega polnjenja in inteligentnega sodelovanja,” je povedal Josh Newman, direktor oddelka mobilnih inovacij v podjetju Intel.

Prihodnost namizja je prilagodljiva

Na prvi pogled je novi ThinkCentre M90a Pro Gen 3 le posodobljen vrhunski poslovni namizni računalnik vse-v-enem. Vendar pa novi M90a uvaja nove funkcije, ki ga povzdignejo v inteligenten produktiven in sodelovalen računalnik. Poganjajo ga procesorji Intel Core 12. generacije (do modela i9) na Intelovi platformi Q670 s tehnologijo vPro, vgrajen pa ima 23,8-palčni zaslon ločljivosti QHD, do 64 GB pomnilnika DDR5, veliko možnosti za shranjevanje in številne priključke. Nenavadno za računalnik vse-v-enem premore tudi vmesnika HMDI 2.0 in DisplayPort, ki omogočata povezavo drugega zaslona in polno funkcionalnega stojala, vključno z možnostjo vrtenja za 90 stopinj. Integracija konferenčnih in varnostnih tehnologij pa ga loči od konkurence:

 • M90a Pro Gen 3 ima vgrajeno nagibno kamero z dvema mikrofonoma in parom zvočnikov moči 3W, ki skrbijo za odlično video konferenčno izkušnjo.
 • Za doplačilo je na voljo še namenski podstavek za konferenčne klice, ki je opremljen s štirimi prostorskimi mikrofoni, ki zvok zajemajo v vseh smereh in premore tehnologijo odprave hrupa. Prav tako zvočna polica premore štiri zvočnike, ki jih je razvilo podjetje Harman Kardon in M90a spremenijo v pravi konferenčni sistem. Računalnik je optimiziran tudi za delo z aplikacijo Microsoft Teams, medtem ko je preko vgrajenega kabla USB Type-C moč povezati prenosnik in pisarno spremeniti v sejno sobo.
 • M90a Pro Gen 3 lahko ob doplačilu premore tudi tehnologijo zaznavanja prisotnosti uporabnika Intel® Context Sensing Technology, ki sistem prebudi ob zaznanju prisotnosti uporabnika in ga samodejno zaklene, ko se ta oddalji od računalnika.
 • Tehnologija odpravljanja hrupa Intel® GNA skrbi za izničevanje hrupa iz okolice med video konferencami.
 • M90a Pro Gen 3 je zgrajen na platformi Intel vPro, procesorji 12. generacije pa zagotavljajo visoke zmogljivost in nove funkcije, varnost, stabilnost delovanja in možnosti upravljanja, ki jih pričakuje oddelek IT.

Lenovo je leta 2014 z uvedbo modularnega osebnega računalnika Tiny-in-One PC (2) v mnogih pogledih ponovno okrepil področje namiznih računalnikov. Ob predstavitvi novega TIO Flex se je podjetje osredotočilo na popolno ponudbo vrednosti za stranke, ki zmanjšuje kompleksnost tako za pisarniške kadre kot tudi zaposlene, ki delajo na daljavo. Zagotovljena je podpora za zadnje štiri generacije namiznih računalnikov Tiny in nove monitorje, saj Flex ponuja preproste možnosti nadgradnje – tudi ločeno, npr. samo nadgradnjo namizja ali zaslona. Modularnost je sestavljena iz treh delov:

 • Podstavek TIO Flex Stand je elegantna rešitev za vse združljive namizne računalnike Tiny in monitorje ThinkVision.
 • Namizni računalnik ThinkCentre Tiny je na voljo za doplačilo. Podstavek TIO Flex Stand podpira računalnike Tiny Gen 4 do Gen 8.
 • Podprti so tudi monitorji ThinkVision T z diagonalami zaslona 22, 24 in 27 palcev (9) z ali brez VoIP-funkcionalnosti.
 • Dodatno je na voljo vmesnik za stensko montažo po standardu VESA 100×100, ki še olajša namestitev monitorja.

TIO Flex je enostaven za namestitev, enostaven za servisiranje in ponuja prilagodljivo in intuitivno možnost nadgradnje, ki je naložba v prihodnost.

Monitorji ThinkVision za hibridno delo

Tradicionalni pisarniški prostor dobiva nov pomen, prehod na hibridno delo postaja vse hitrejši. Uporabniki iščejo tehnologijo, ki jim omogoča prilagodljivost med pisarno in domom. Znamka ThinkVision posluša stranke in nova generacija profesionalnih monitorjev serije P je bila zasnovana z mislijo na modularno prilagodljivost, digitalno dobro počutje in trajnost.

ThinkVision P27h-30 in P27q-30 sta skoraj brezroba monitorja, 27-palčna zaslona pa prikazujeta sliko ločljivosti QHD in žive barve, saj sta tovarniško umerjena za visoko barvno natančnost. Poleg tega premoreta:

 • Pokritost barvnih lestvic: 95 % DCI-P3, 99 % sRGB, BT.709 barve in podpora tehniki HDR10.
 • Ergonomija monitorjev je odlična, saj sta opremljena s popolnoma nastavljivimi podstavki, medtem ko tehnologija naravne nizke modre svetlobe lajša obremenitev oči med dolgimi delovnimi sejami.
 • ThinkVision P27 serija vključuje trajnostno papirnato embalažo z blazino iz celuloze.
 • Povezljivost je zagotovljena prek več vmesnikov, uporabniška izkušnja pa je poenostavljena s programsko opremo ThinkColour za pametno in lažje upravljanje monitorja.

Monitorja P27h-30 in P27q-30 se razlikujeta glede na ciljno namembnost rabe. Prvi je zasnovan za fleksibilno delovno okolje, ki zahteva hitro povezavo prenosnika z enim kablom, saj P27h-30 omogoča tudi do 100 W moči polnjenja povezanih naprav, povezavo ethernet, zvezdišče USB in podporo za več zaslonov, medtem ko je P27h-30 idealen za domačo pisarno ter dodaja možnost stikala KVM10 za napredne uporabnike za enostavno preklapljanje med vmesniki računalnika.

Oba monitorja iz družine P-30 podpirata tudi razširitev za video konferenčne klice. Dodatek ThinkVision VoIP Modular Stack ponuja edinstveno brezžično konferenčno rešitev, ki vključuje novo spletno kamero MC60 Monitor Webcam, zvočno polico MS30 Monitor Soundbar in pametno stojalo USB, ki se priključi neposredno v vrata USB na vrhu monitorja P-30. Dodatek tako omogoča kar tri scenarije rabe, odvisno od potreb uporabnikov:

 • Zvočna polica Modular Soundbar (MS30) z USB-podstavkom za avdio konference ima vgrajena dva zvočnika za čist zvok in ključavnico za fizično zaščito.
 • Kamera Modular Webcam (MC60) z USB-podstavkom zajema sliko v polni visoki ločljivosti in premore tehnologijo samodejnega ostrenja, vgrajena pa ima tudi dva mikrofona s funkcijo odpravljanja hrupa. Uporabnik MC60 lahko izbira med različnimi zornimi koti, in sicer 65-, 78- ali 90-stopinjskim širokim kotom, kamera pa je opremljena še z zaslonko za zasebnost.
 • Kamera MC60 Webcam in zvočna polica MS30 Soundbar skupaj z USB-podstavkom predstavljata avdio-video konferenčno rešitev, ki ne potrebuje kablov in poskrbi za čisto delovno mesto v poslovnem ali domačem okolju.

Cene in dobavljivost (11)

ThinkPad X1 Carbon Gen 10 bo predvidoma na voljo maja 2022.
ThinkPad X1 Yoga Gen 7 bo predvidoma na voljo maja 2022.
ThinkPad X1 Nano Gen 2 bo predvidoma na voljo maja 2022.
ThinkVision P27q-30 in P27h-30 bosta predvidoma na voljo julija oziroma avgusta 2022.
ThinkVision VOIP Modular Stack bo predvidoma na voljo junija 2022.
ThinkCentre M90a Gen 3 Pro bo predvidoma na voljo julija 2022.
TIO Flex bo predvidoma na voljo julija 2022.

Cene izdelkov bodo znane, ko bodo naprodaj na slovenskem trgu.

(1) Lenovo je 4. septembra 2014 predstavil prvi modularni namizni računalnik Tiny-in-One.
(2) Prva naprava znamke ThinkPad je bil ThinkPad 700, tablični računalnik, predstavljen aprila 1992. Prvi prenosni računalnik ThinkPad, 700C, je bil predstavljen 5. oktobra 1992.
(3) NPU ne shranjuje nobenih slik.
(4) Sistem bo prepoznal uporabnika, ki nosi obrazno masko, vendar bo treba masko odstraniti za priročno prijavo s prepoznavo obraza.
(5) Tipkovnica z dovodom zraka ne vpliva na odpornost proti politju.
(6) Zahteva ločeno kupljen usmerjevalnik Wi-Fi in naročnino, ki se lahko razlikuje glede na lokacijo. Veljajo dodatni pogoji in/ali stroški. Hitrosti povezave se bodo razlikovale glede na lokacijo, okolje, omrežne razmere in druge dejavnike.
(7) Zahteva omrežno storitev 4G ali 5G in ločeno kupljen paket mobilnih podatkov, ki se lahko razlikuje glede na lokacijo. Veljajo dodatni pogoji in/ali stroški. Hitrosti povezave se bodo razlikovale glede na lokacijo, okolje, omrežne razmere in druge dejavnike.
(8) Da bo vaš Lenovo ThinkPad X1 mogoče najti, preprosto prenesite in namestite aplikacijo Tile Windows na svoj računalnik, aktivirajte svoj računalnik kot sledljiv in prenesite aplikacijo Tile na telefon Android™ ali iOS®, da najdete svoj prenosnik.
(9) Združljivi monitorji ThinkVision T series bodo najavljeni v kratkem.
(10) Tipkovnica, video, miška.
(11) Cene morda ne vključujejo davka, pošiljanja ali možnosti in se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila; veljajo dodatni pogoji. Cene prodajalcev se lahko razlikujejo. Datumi na polici se lahko razlikujejo glede na geografsko lokacijo in izdelki so morda na voljo samo na izbranih trgih. Vse ponudbe so odvisne od razpoložljivosti. Lenovo si pridržuje pravico, da kadar koli brez predhodnega obvestila spremeni ponudbo izdelkov, funkcije in specifikacije.