Društvo za podvodne dejavnosti DPD BLED v soboto, 21. maja 2022, organizira že 29. akcijo čiščenja dna in obrežja Blejskega jezera. Sodelovanje v čistilni akciji je napovedalo že več kot 70 potapljačev iz cele Slovenije, tako, da se obeta največja čistilna akcija do sedaj.

V kopenski čistilni akciji bodo poleg domačinov in drugih prostovoljcev, ki že leta pomagajo očistiti in ohraniti slovenski jezerski biser, letos prvič sodelovali učenci Osnove šole Bled in Radovljica. Organizatorji so za otroke pripravili tudi animacijo. Znani voditelj Nik Škrlec bo za učence obeh sodelujočih šol vodil kviz na temo ohranjanja čistih vodnih virov, zgodovine jezera in podobno.

Na dogodku bo prvič sodeloval tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki bo s svojim mobilnim laboratorijem v živo izvajal monitoring vode.

Slovenska potapljaška zveza in Društvo za podvodne dejavnosti DPD Bled so v sodelovanju z Ribiško družino Bled v okviru čistilnih akcij v preteklih letih in desetletjih iz jezera odstranili velike količine odpadkov vseh vrst.

Po zaključku akcije sledi tradicionalni družabni piknik.