V hotelu Habakuk v Mariboru je potekal prvi letošnji pomembnejši IT-dogodek. Poslovno-izobraževalni dogodek RoglIT v organizaciji družbe Unistar PRO je več kot 260 strankam, partnerjem in predstavnikom medijev predstavil aktualne trende in nove tehnologije s področja IT. Poudarek je bil na varovanju IT-okolij in zagotavljanju neprekinjenega poslovanja.

Uvodnemu pozdravu Pavleta Jazbeca, izvršnega direktorja Unistar PRO, ki je udeležence spomnil na pomen ustreznega varovanja poslovnih in IT-okolij kot eno poslovnih prioritet, je sledilo več tematsko usmerjenih predavanj, delavnic in predstavitev dobrih praks.

»Rdeča nit dogodka RoglIT 2018 je skrb za informacijsko varnost. Udeležencem želimo nazorno in praktično predstaviti krajino digitalnih in kibernetskih groženj, ki prežijo na poslovna okolja in uporabnike. Le s prepoznavanjem »sovražnikov« se lahko podjetja in oddelki IT pred njimi učinkovito (u)branimo,« je dejal Igor Hostnik, direktor prodaje v Unistar PRO.

Strokovnjaki podjetja Unistar PRO so skupaj s predstavniki partnerskih podjetij v nadaljevanju predstavili najrazličnejše varnostne rešitve in storitve ter IT-opremo, s katerimi podjetja in organizacije postavijo zanesljivo digitalno obrambo. Predavatelji so udeležence ozavestili glede nevarnosti ciljanih napadov, tehnik socialnega inženiringa in ranljivosti naprav v internetu stvari. Skladno s trendi na področju IT celo varnost postaja storitev, ki jo zagotavlja vrhunski varnostno-operacijski center v Sloveniji, med toplo priporočljivimi storitvami pa se najde tudi varnostni pregled.

»Z varnostjo v poslovnem svetu ni šale. Prihajajoča regulativa GDPR podjetjem nalaga zelo skrbno ravnanje z osebnimi podatki uporabnikov ter strank in aktivno poročanje o morebitnih varnostnih incidentih. Kdor razume sodobna tveganja, poslovanje ustrezno zavaruje. Varovanje, okrevanje in zagotavljanje storitev delovanja sistemov na oddaljeni lokaciji, npr. storitev PRO.backup, so rešitve, ki podjetjem omogočajo, da poslovanje hitro obnovijo tudi v primeru hujših težav,« je dodal Jazbec.

Neprekinjeno in skrajno prilagodljivo poslovanje
Na dogodku RoglIT 2018 je bilo predstavljenih več zgodb o uspehu in najboljših praks. Unistar PRO želi skupaj s partnerji dokazati, da lahko tudi lokalni ponudniki IT-storitev učinkovito tekmujejo z globalnimi velikani, predvsem pa bolje poznajo razmere in zahteve domačih podjetij. Izpostavljene bodo IT-rešitve in storitve s področij neprekinjenega poslovanja, računalništva v oblaku ter prilagodljive infrastrukture.

Unistarjevi svetovalci in strokovnjaki različnih tehnoloških področij so v okviru sekcije PRO-lab udeležencem pokazali načine zagotavljanja celovite in varne informacijske infrastrukture, od žičnega in brezžičnega omrežja, strežnikov in drugih naprav, IP-telefonije ter računalniškega oblaka. V sklopu sekcije PEN.lab je varnostna ekipa Unistar PRO pripravila praktično demonstracijo IT-okolja, kjer je v živo prikazala tehnike napadov in zaščite. Udeleženci RoglIT 2018 so na praktičnih primerih spoznali, kako se zavarovati pred najrazličnejšimi vdori, izsiljevalskimi virusi in drugimi škodljivimi kodami ter prisluškovanjem.

V slogi je moč
Da velja za poslovne uspehe sodelovati in si izmenjevati podatke, so informatike na dogodku RoglIT 2018 spomnili tudi člani zlate slovenske reprezentance, ki je lani postala evropski prvak v košarki. Saša Dončić in Rado Trifunović sta udeležencem pojasnila, kako veliko je treba vložiti v uspeh, a da je rezultat vsekakor vreden truda.