Nikon je s predstavitvijo aplikacije NX MobileAir in NX Tether predvsem poklicnim fotografom še poenostavil in optimiziral tipične procese dela. Aplikacija NX MobileAir za pametne telefone fotografije, posnete z Nikonovimi digitalnimi fotoaparati, samodejno prenese v prednastavljen strežnik FTP (File Transfer Protocol) in pri tem ne potrebuje vmesnega člena v obliki računalnika. NX Tether pa predstavlja programsko opremo za povezano fotografiranje za Nikonove digitalne fotoaparate, ki jo je preprosto uporabljati in omogoča prilagajanje nastavitev fotoaparata v računalniku ter podpira oddaljeno fotografiranje.

NX MobileAir je aplikacija za pametne telefone, ki zagotavlja učinkovit in hiter prenos fotografij ter zanesljivost, ki ju potrebujejo poklicni fotografi na terenu. Poleg tega lahko fotografi glede na okoliščine preklapljajo med samodejnim ali ročnim prenosom, ročno izberejo fotografije za urejanje in prenos ali skupaj s fotografijami v pametno napravo prenesejo posnete glasovne beležke in urejajo podatke IPTC med predvajanjem beležk. Aplikacija podpira prenos v strežnik FTP tudi za fotografije, shranjene v pametnih napravah ali posnete z digitalnimi fotoaparati, ki niso znamke Nikon.

Uporabniki lahko tako fotografije urejajo kar v pametni napravi, s čimer se izboljša učinkovitost dela. Aplikacija podpira standard hitre komunikacije v mobilnem omrežju 5G, zanesljiv in hiter prenos fotografij je mogoč prek žične povezave USB. Nadzira delovanje pametne naprave in učinkovito preprečujejo napake pri uporabi, kot je zaklepanje zaslona med uporabo ter onemogočanje preklopa v stanje mirovanja ali samodejnega zaklepanja pametne naprave, pa tudi možnost za vnovično pošiljanje v primeru napak pri uvozu.

NX Tether je programska oprema, ki fotografom omogoča, da fotoaparat Nikon povežejo z računalnikom prek vmesnika USB, brezžično ali prek žičnega omrežja. Ker ima uporabniški vmesnik enostavno in konsolidirano postavitev za osnovne funkcije, potrebne za povezano fotografiranje, je mogoče nastavitev fotoaparata nastaviti s kar najmanj koraki. Nadzorno ploščo lahko povsem zmanjšate, tako da si lahko fotografi fotografije ogledujejo neovirano.

Poleg tega uporabnike z zvočnimi opozorili in na zaslonu obvesti o morebitnih težavah, kot so napake pri prenosu. Tako se lahko fotografi z manj skrbmi osredotočijo na fotografiranje, tudi ko delajo proč od računalnika. Ta programska oprema brezhibno deluje z Nikonovim programom NX Studio ter orodji za urejanje in obdelavo drugih proizvajalcev, kot so Lightroom, Photoshop in CaptureOne, kar zagotavlja nemoten potek dela pri povezanem fotografiranju.

Programsko opremo NX Tether lahko prenesete iz Nikonovega centra za prenose.

Aplikacija NX MobileAir bo v Evropi na voljo v trgovinah Google Play in App Store leta 2022.