Preizkusili smo model IdeaPad S540 in bili nad videnim precej navdušeni.

Kdo ali kaj je IdeaPad S540? Gre za vsestranski prenosnik, ki je namenjen aktivnim in kreativnim uporabnikom prenosnikom, npr. študentom pa tudi vsem drugim, ki od svojega prenosnika zahtevajo nekaj več, a za dodatne funkcionalnosti ali lastnosti niso pripravljeni porabiti slehernega privarčevanega evra. Odlični prenosni računalniki so namreč danes pregrešno dragi.
No, IdeaPad S540 pa je zelo dober prenosnik, ki ob prečiščeni obliki izžareva kakovostno izdelavo. Očaral nas je že 15,6-palčni zaslon IPS polne visoke ločljivosti (Full HD), ki je zelo svetel (vsekakor svetlejši od večine tekmecev) in prikazuje žive barve. Všeč nam je dejstvo, da kitajski proizvajalec torej ni varčeval tam, kjer varčuje večina – pri zaslonu, v katerega uporabniki gledamo ure in ure.

Kos vsaki nalogi

Preizkušeni prenosnik IdeaPad je odlikovala tudi zmogljiva strojna oprema. Vgrajen procesor Intel Core i5-8265U se je izkazal z zmogljivostjo in varčnostjo hkrati, saj so njegove 4 jedra obdelovala kar 8 niti ukazov naenkrat (živela večopravilnost!), podprt z 12 gigabajti hitrega DDR4 pa se prav v nobenem trenutku ni zdel podhranjen, niti takrat, ko smo igrali igrice in se hkrati snemali! Da, po zaslugi vgrajene grafične kartice Nvidia GeForce GTX 1650 je mogoče tudi to. In še najlepše – ko ne igramo iger ali pa poganjamo aplikacij, ki bi zahtevale 3D-zmogljivosti grafičnega procesorja, se Nvidia čip spravi v mirovanje, sliko pa prikazuje v procesor vgrajena grafična rešitev Intel UHD Graphics 620 in tako pomaga varčevati z energijo. V praksi se to izkaže za zelo posrečeno kombinacijo, saj smo s prenosnikom ob manj zahtevnem delu dosegali tudi do 12-urno avtonomijo, vsekakor pa je bil skoraj vedno kos tlaki povprečnega delavnika (z izjemno igranja zahtevnih iger, ki do konca obremenijo tako osrednji kot grafični procesor). A tudi to ni nikakršna težava, saj je prenosnik opremljen z Lenovovo tehnologijo RapidCharge, ki baterijo hitro založi z novo zalogo elektronov. Krajši postanek med letoma ob vrnitvi v domovino je namreč pokazal, da že dobre četrt ure polnjenja bateriji zagotovi dodatno dveurno avtonomijo za lažje delo ali ogled filma. Impresivno!

Zvok in slika, kot se šika

Zaslon smo že pohvalili, pohvalno pa mu sledi tudi zvočna podoba prenosnika. Pod zvočno rešitev so namreč podpisani Dolby strokovnjaki in to ne le pod programske rešitve, temveč tudi v pod reže vgrajene zvočnike. Zvočna kulisa prenosnika je odlična, a pod pogojem, da je ta na trdni podlagi. Zvočni sistem se namreč zanaša na odboj zvoka, zato prenosnik na podlagi precej bolje zveni od prenosnika v naročju. In ko smo že pri zvoku – IdeaPad S540 nam lahko tudi prisluhne, saj ima nameščen operacijski sistem Windows 10, v katerem se lahko odločimo, ali se bomo pogovarjali z Microsoftovo digitalno pomočnico Cortano ali pa s precej bolj razširjeno Amazonovo pomočnico Alexo. Mi smo preizkusili par osnovnih ukazov za predvajanje glasbe in se prepričali v to, da nas prenosnik dejansko sliši in upošteva, vse dokler se nahajamo v radiju do petih metrov.

Minus? Samo en. In rešljiv.

Smo kaj pogrešali? Smo. Sami bi namreč posegli po doplačilu za hrambo podatkov, saj vgrajeni pogon SSD, ki je sicer najhitrejše pasme in zato zagotavlja izjemno odzivnost prenosnika, ponuja za današnje čase skromnih 256 GB kapacitete. Zato vi izberite 512 GB možnost in pozabite na naše zmrdovanje.

Vse, kot mora biti

Glede ostalega namreč nimamo pripomb. Priključkov je dovolj (HDMI, 3x USB, tudi USB-C(!)) in so nameščeni tam, kjer jih uporabnik pričakuje. Pohvalno so inženirji na desno stran prenosnika namestili dve reži USB (za lažji priklop zunanje miške in/ali tipkovnice), pri čemer lahko ena izmed rež tudi hitro polni druge naprave. Všeč nam je bilo tudi dejstvo, da ni manjkal niti bralnik kartic SD.
Za preizkušeni prenosnik slovenski trgovci želijo 899 evrov, kar se nam zdi zelo poštena cena. Res ni težko razumeti, zakaj je Lenovo največji proizvajalec prenosnikov na svetu.