Bled, 12. junij 2018 – V petek se je na Bledu zaključil tradicionalni mednarodni Blejski vodni festival, ki je znova dokazal, da je idealna platforma za povezovanje različnih javnih in zasebnih organizacij ter strokovnjakov. Podelitev nagrad za najboljše vodne inovacije je izpostavila številne dobre prakse in projekte, ki bi jih veljalo posnemati.

»Vsem prejemnikom nagrad iskreno čestitam, prepričan sem, da so šle v prave roke. Ne le Slovenija, tudi širša regija in svet potrebuje rešitve, ki bodo z vodo ravnale kar se da odgovorno. Poslanstvo Blejskega vodnega festivala je vodo dvigniti na najvišji nivo, predstavljeni in nagrajeni projekti in inovacije pa na zgovoren način dokazujejo, da nam to uspeva,« je povedal Mario Gajić, organizator in ustanovitelj neprofitne organizacije Bled Water Festival.

Nagrado za najboljši vodni projekt med velikimi podjetji je prejela hrvaška družba Ericsson Nikola Tesla d.d.. Ta je v sodelovanju z inštitutom Andrija Štampar izobraževalni inštitut za javno zdravje in zagonskim podjetjem Freewa, ki deluje v okviru zagrebške Fakultete za elektrotehniko (FER), pripravila projekt WaterQ, ki promovira razpoložljivost pitne vode in zaščito naravnih virov ter njihov trajnostni razvoj. Projekt WaterQ temelji na aktivnem sodelovanju javnosti in znanstvene sfere, saj uporablja tehnologije množičnega mapiranja, množičnega financiranja ter komuniciranja z državljani na edinstven način – za zaščito okolja in vodnih virov. V FER so razvili samodejne senzorje, ki preko mobilne povezave omogočajo zajem vrste podatkov o okolju in vodi, te podatke pa napredna platforma eEnvironment, podprta s tehnologijo strojnega učenja, temeljito analizira. Mobilna aplikacija Freewa skrbi za vključenost prebivalstva, inštitut pa je prispeval različne algoritme za oceno tveganj in pitne vode. Več podrobnosti o projektu WaterQ najdete na spletni strani www.waterq.info.

Nagrado za uspešno delo na področju vode je med srednje velikimi podjetji prejelo Komunalno podjetje Velenje za nadaljnjo modernizacijo vodnega transportnega omrežja ter rešitev učinkovitega upravljanja vodnih izgub in izboljšave na področju kakovosti pitne vode v Šaleški dolini.

Stranišče, ki ne potrebuje vode

V kategoriji mikro podjetij je nagrada za najboljšo vodno inovacijo šla v roke predstavnikov podjetja Kakis d.o.o. iz Kopra za projekt stranišča nove generacije. Podjetje je raziskalo področje sanitarij, ki velja za ogromnega in neučinkovitega porabnika vodnih virov ter razvilo trajnostno sanitarno rešitev, ki temelji na tehnologiji kompostiranja. Sistem deluje brez potrebe po vodi ali kemikalijah. Vse odpadke predeluje na kraju samem in omogoča njihovo ponovno uporabo kot gnojilo ali biomasa za ogrevanje. Prva implementacija rešitve je v zunanjem lesenem stranišču, ki je modernega videza in prijazno do uporabnika.

Inovacije v čistilnih napravah

Nagrado za delo posameznika je letos prejel Stanko Česen za številne opravljene projekte postavitve čistilnih naprav v regiji Adriatik. Česen je oblikoval, konstruiral in tehnološko optimiziral vrsto čistilnih naprav, v katere je uvedel tehniko čiščenja vode z gelom (PVA-MBBR), ki skrbi za čiščenje biomase. Omenjeno metodo čiščenja že uporabljajo čistilne naprave v Zrečah, Semiču in Dolnjem Brezovu ter v mestu Benkovac (na Hrvaškem).

Nagrado za najbolj okusno vodo leta 2018 je že v četrtek, po izboru obiskovalcev dogodka, prejel izvir Voje, katerega vodo točijo v hotelu Kristal v Bohinju. Vodo so testirali po okusu (kot vino). Slovenija je s tem projektom dobila vodno zgodbo. V sodelovanju s komunalami in najboljšimi restavracijami smo vodi iz pipe dali ime, oddaljenost od izvira, lastnosti ter druge parametre. Torej, ko bodo gostje v Sloveniji hodili po restavracijah, bodo točno vedeli, katero vodo pijejo, od kod je, ipd. Voda je dobila lastno zgodbo.

Znanje upravljanja z vodnimi viri mora krožiti in se nadgrajevati

Okrogla miza, ki je obravnavala prenos znanja upravljanja z vodami na mlade, je ugotovila, da obstaja vrsta vrzeli na različnih ravneh, ki vsem deležnikom otežujejo celovito upravljanje z vodnimi viri. Nujna je identifikacija primerom dobrih praks v gospodarstvu, šolstvu in javni upravi. Predstavniki znanosti, univerz, gospodarstva in državne uprave bodo v prihodnjih tednih oblikovali nov predlog za čim bolj učinkovito ravnanje z vodnimi viri v naslednjem obdobju in ga jeseni naslovili na novo vlado ter predstavili javnosti.

»Vesel sem, da za skupno mizo sedejo vsi pomembni deležniki, tako predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, različnih univerz, stroke kot tudi pomembne slovenske družbe, ki vode nikakor ne podcenjujejo – navdušen sem nad znanji in zavestjo družb Petrol in Pivovarna Laško Union,« je dodal Gajić.

Regijske vodne inovacije na področju upravljanja voda in skrbi za vodo odmevajo tudi po svetu. Blejski vodni festival je z organizacijo AKSKAY Foundation Mumbai iz Indije podpisal memorandum o sodelovanju, ki predstavlja odskočno desko za prodor rešitev na ogromen indijski trg. Za prihodnje leto organizatorji napovedujejo priključitev še ene dodatne EU države, ki se bo aktivno vključila v organizacijo BWF-ja.

www.bledwf.com