Obiščite Zlati polž in spoznajte, kaj vse vam lahko ponudimo. Danes začenjamo serijo prispevkov o turističnih znamenitosti Višnje Gore z okolico.

Višnja Gora

Višnja Gora, mestece na holmu, še dandanes kaže podobo nekdanjega srednjeveškega naselja, ki je pridobilo mestne pravice daljnega leta 1478. Simbol mesta je polž, priklenjen na verigo in je viden na več mestih po kraju in okolici.

Do začetka druge svetovne vojne je bila Višnja Gora živahno naselje s sodiščem, odvetniki, notarjem, policijo, finančno službo in številnimi gostišči. Leta 1928 so takratni mestni veljaki ustanovili turistično olepševalno društvo in leta 1937 zgradili sodoben plavalni bazen, ki ga je do takrat premogla le peščica slovenskih krajev. Bazen še dandanes služi svojemu namenu.

Po drugi svetovni vojni se je gradilo v sosednjih krajih, in Višnja Gora je izgubila vse urade, s tem pa tudi nekdanji živahni utrip. Danes se kraj postopno prebuja na gospodarskem in turističnem področju.

Pot dveh slapov

Okolica Višnje Gore skriva na svojih gozdnatih pobočjih dva slapova. Enega lahko občudujemo na izviru potoka Višnjice, drugega na izviru Košce. Slednji je najvišji lehnjakov slap v Sloveniji.

Pot se začne na železniški postaji Višnja Gora, od katere zavijemo nazaj proti podhodu avtoceste in naprej levo proti Dednem Dolu. Pot teče ob potoku Višnjica, ki je poleg Krke in Temenice naša najpomembnejša tekoča voda.

Po urejenih mostičkih prečkamo strugo do prvega od slapov in izvira Višnjice. Od tod nas pot usmerja, po dobro vidnih markacijah, na Blečji Vrh, naprej pa po gozdni poti na Kucelj, 748 metrov. To je tudi najvišja točka pohoda. Sledi gozdna pot v smeri Gorenjega Brezovega, od tam naprej vzpon na Gradišče in spust po travnatih pobočjih do Vrha.

V bližini gostilne Habjan se z glavne ceste odcepi pot skozi gozd do slapov Kosce. Pot je lepa in nezahtevna, mimo slapov pa, v soteski, strma in bolj zahtevna. Slap je zanimiv v vseh letnih časih.