Družba Lenovo je danes predstavila Lenovo Device Intelligence Plus, novo izboljšano različico svojega orodja za upravljanje računalnikov, ki je na voljo v obliki programske opreme kot storitev v oblaku (SaaS). S to potezo Lenovo širi svoj nabor storitev na področje spremljanja digitalnih izkušenj (DEM). Rešitve DEM podjetjem omogočajo sprejemanje poslovnih odločitev, ki temeljijo na podatkih, ter optimizacijo stroškov službe za pomoč uporabnikom, hkrati pa povečujejo produktivnost in zadovoljstvo zaposlenih.

Rešitev Lenovo Device Intelligence Plus je bila zasnovana z namenom reševanja izzivov strank. Lenovo je pri strankah opravil ankete v želji, da bi razumel njihove najpogostejše in nerešene težave v povezavi z IT, nato pa razvil napredno rešitev za napovedno analitiko s prilagodljivo, razširljivo arhitekturo in okrepljeno varnostjo.

Rešitev Lenovo Device Intelligence Plus

Storitev upravljanja računalnikov je bila prvič predstavljana lani septembra, skrbnikom IT na ravni podjetja pa pomaga pri spremljanju, diagnosticiranju in odpravljanju težav z računalniki, hkrati pa s pomočjo napovedne analitike, podprte z umetno inteligenco pomaga napovedati morebitne okvare sistema ali težave z delovanjem, še preden se pojavijo. Nova rešitev Lenovo Device Intelligence Plus prinaša napovedno analitiko, ki jo poganja umetna inteligenca, in dodaja še bolj proaktiven vpogled v naprave in večjo funkcionalnost za doseganje boljših poslovnih rezultatov.

Orodje vsakih 15 sekund zbere 10.000 podatkovnih točk iz posamezne naprave, kar mu omogoča, da v realnem času spremlja milijone združenih podatkovnih točk IT-okolja. Nato skrbniku poroča o stanju naprav in ponuja globoko analitiko temeljnih vzrokov, količinsko opredeli vplive na produktivnost končnega uporabnika glede na omejitve IT-virov in daje dragocen vpogled v odločitve, kot je pravilno določanje velikosti naložb v strojno in programsko opremo za doseganje boljših poslovnih rezultatov. Vse to lahko podjetju močno pomaga pri optimizaciji stroškov podpore, poveča produktivnost zaposlenih in izboljša njihovo delovno izkušnjo.

Pri razvoju Lenovo Device Intelligence Plus je Lenovo sodeloval s podjetjem Lakeside Software, priznano programsko hišo na področju DEM. Z integracijo rešitve Lakeside z lastno programsko opremo za napovedno analitiko je Lenovo izdelal rešitev, ki ponuja širši nabor analitike in več orodij za pridobivanje dejanskih vpogledov in proaktivnega vpliva na delovne operacije.

Izzivi oddaljenega upravljanja IT-okolja

Upravljanje velikega števila osebnih računalnikov je tudi v najboljših časih lahko velik izziv. Seveda je ta izziv še pospešila pandemija, ki je povzročila eksplozijo števila ljudi, ki delajo na daljavo. Številni trendi te dobe – vključno z zaposlenimi, ki delajo več od doma – se bodo verjetno dolgoročno držali, saj bodo pisarne postale nekakšen hibridni poslovni center.

Posledice že čutijo skrbniki IT, ki želijo diagnosticirati in ublažiti včasih sistemske težave s stanjem in zmogljivostmi računalnikov. Ker se od oddelka IT zahteva vedno več, se informatiki znajdejo v iskanju načinov za avtomatizacijo delovnih opravil.

Lenovo pogon za napovedno analitiko uporablja modele strojnega in globokega učenja s pomočjo umetne inteligence v okolju organizacije, s čimer pomaga napovedati skupne bolečine za končne uporabnike, kot so »modri zasloni smrti«, okvare strojne opreme, kot so diski, pogoni SSD in baterije ter aplikacije, ki lahko povzročijo težave in poslabšajo zmogljivosti računalnika. Ko analitični modeli postanejo bogatejši in napolnjeni z več podatki, se tehnologija sčasoma uči in postaja pametnejša, tako da lahko težave napove z večjo natančnostjo.

Izboljšana orodja za reševanje težav

Lenovo je platformo Lenovo Device Intelligence zasnoval z namenom, da bi IT-strokovnjakom pomagal bolje spremljati stanje in delovanje osebnih računalnikov – tako računalniko Lenovo Think kot osebnih računalnikov drugih proizvajalcev (1). Lenovo Device Intelligence Plus temelji na napredni napovedni analitiki Lenovo Device Intelligence, proaktivnih vpogledih in opozorilih, robustnih poročilih in ocenjevanju stanja IT-okolja. Dodaja tudi izboljšane vpoglede, opozorila, poročila, analitiko in več možnosti za izvedbo odpravljanja težav. Za podrobnejši vpogled v stanje osebnega računalnika vsebuje ocene učinka na produktivnost glede na omejitve virov IT, analize temeljnih vzrokov in primerjave zmogljivosti. Ponuja tudi točkovanje uporabniške izkušnje, vpoglede v optimizacijo sredstev in še več.

Lenovo Device Intelligence Plus oddelkom IT omogoča:

 • Spremljanje računalnikov in drugih virov v realnem času – spremljanje na milijone podatkovnih točk za večjo prepoznavnost vplivov na delovanje in produktivnost IT-okolja.
 • Napovedovanje in preprečevanje okvar – optimizacijo oddelka podpore in povečanje časa dela in produktivnosti zaposlenih.
 • Analize in rešitve – hitro ublažitev težave in izboljšanje ključnih metrik reševanja težav.
 • Optimizacije in izboljšave IT-okolja, ki bo delovalo s polnimi zmogljivostmi in bo zaposlenim zagotavljalo boljšo uporabniško izkušnjo.

Vpliv napovedne analitike

Ko začne velika organizacija uporabljati napovedno analitiko, je učinek lahko ogromen. Študija McKinsey iz leta 2017 je zaključila, da lahko napovedna analitika prinese 10- do 40-odstotno zmanjšanje stroškov vzdrževanja informacijske tehnologije in 30- do 50-odstotno zmanjšanje časa izpadov naprav.

Lenovo Device Intelligence Plus uporablja telemetrične podatke S.M.A.R.T. za vpoglede v stanje baterije, diskov in pogonov SSD (2) ter preprečevanje napak, ki bi vodile v zmanjšanje zmogljivosti ali odpovedi sistemov. Na podlagi notranjega testiranja Lenovo rešitev LDI Plus v povprečju dosega 85-odstotno stopnjo natančnosti pri napovedovanju najpogostejših napak na t. i. modrem zaslonu smrti še preden se zgodijo (3). Model globokega učenja Lenovo Device Intelligence se je izkazal tudi z več kot 90 % natančnostjo pri določanju trenutnih in novih aplikacij, ki povzročajo poslabšanje zmogljivosti (4).

Dodaten način za ovrednotenje učinka Lenovo Device Intelligence Plus je ocena povrnitve naložbe, ki jo lahko velika organizacija doseže z uporabo rešitve v nekaj letih. Z uporabo Lenovo Device Intelligence Plus naše raziskave kažejo, da lahko podjetja:

 • V povprečju prihranijo približno 3,2 milijona dolarjev letno na račun optimizacije virov strojne in programske opreme (5).
 • Prihranijo dodatnih 186.000 dolarjev letno na račun izboljšav servisne službe (6).
 • Prihranijo približno 95 ur na končnega uporabnika na leto zaradi izboljšav informacijske tehnologije (7).

Stroga zaščita zasebnosti podatkov

Lenovo Device Intelligence Plus temelji na večplastnem varnostnem paketu s strogimi pravilniki glede zasebnosti podatkov. Upošteva najboljše industrijske prakse in zavzema strog pristop k zaščiti občutljivih podatkov o strankah. Varnostni ukrepi vključujejo:

 • Posamezne najemnike – podatki vsake stranke se delijo in hranijo popolnoma ločeno.
 • Gostujoči najemniki iz več regij – zagotavljena skladnost z regionalnimi zahtevami in predpisi glede zasebnosti podatkov.
 • Varnejši, šifrirani vtičniki API.
 • Požarni zid za spletne aplikacije, ki zagotavlja seznam IP-naslovov/domen, nadzor napadov in zaznavanje vdorov.
 • Stroge politike glede uporabniškega dostopa.

Cene in razpoložljivost

Lenovo Device Intelligence Plus je že na voljo na izbranih trgih po svetu, vključno s Slovenijo. Na voljo so tudi količinski popusti za večje število licenc (8). Za več informacij obiščite spletno mesto Lenovo.


(1) Trenutno velja samo za naprave z nameščenim operacijskim sistemom Windows 10 in procesorji Intel ali AMD. Lahko veljajo nekatere izjeme

(2) Vir podatkov je tehnologija S.M.A.R.T., vgrajena v diske in pogone SSD.

(3) Na podlagi 1 milijona primerov tehničnih težav.

(4) Na podlagi 400.000 podatkovnih točk, zbranih iz 5.000 prenosnikov.

(5) Dejanski prihranki so lahko različni, saj so bila povprečja industrije uporabljena za izračun koristi izboljšanega izkoriščanja sredstev končnega uporabnika, optimizirane uvedbe prenosnih računalnikov, upravljanja s sredstvi strojne opreme, upravljanja premoženja programske opreme in znižanih stroškov podpore za programsko inženirstvo na podlagi 25.000 IT-okolij v 3-letnem obdobju.

(6) Dejanski prihranki so lahko različni. Ocena je izračunana za 36-mesečno obdobje, skrajšan čas reševanja težav, klice za podporo, optimizacijo portfelja programskih paketov in znižane stroške upravljanja večjih incidentov.

(7) Dejanski prihranki so lahko različni in odvisni od IT-okolja. Izračunano na podlagi povprečnega števila izgubljenih ur na zaposlenega na leto zaradi nedelovanja naprave končnega uporabnika in povprečnih letnih ur, prihranjenih na zaposlenega z izboljšanjem učinkovitosti IT-okolja.

(8) Veljajo dodatni pogoji. Cena licence je na napravo na leto in se lahko razlikuje glede na državo. Datumi razpoložljivosti se lahko razlikujejo glede na geografsko območje, izdelki pa so na voljo samo na določenih trgih. Vse ponudbe so odvisne od razpoložljivosti in zmogljivosti. Lenovo si pridržuje pravico, da kadar koli brez obvestila spremeni ponudbo izdelkov, funkcije in specifikacije.